27 Aralık 2019

Joker


insan izlerken pek etkileniyor, film çıktığında çok ses getirmişti. ancak izleyebildik, zaman geçince etkisi de azalıyor olabilir ama yine de beğendim. tabii şöyle dolu dolu on puanlık bir beğenme yaşayamadım. hiçbir şeyi beğenmeme olayından değil de ne bileyim, bir kere kötü karakter olayına çok alışamadım. zaten biraz hakkaniyete oturtmaya çalışmışlar da zor yani, öyle bir geyik saçma olurdu. düşünce altyapısı biraz eksik kalmış, esasında iyilerin kötü, kötülerin iyi olduğu bir dünya gibi bir yere varacakmış. zenginler kötü, fakirler iyi muhabbetine çevirmişler. dark knight joker'inin paraları yakma olayı, bu filmdeki fikirlerden daha sağlam bir fikirdi sanki. biraz bir şeyler geveliyorlar ama yeterli gelmedi bana. bunun haricinde, çekimler, oyunculuklar, müzikler falan harika. onlara laf edemem.

--- spoiler ---

.tabii her şeyleri tam olması zor, adamlar bir mesaj verecek diye elli saat sahne tasarlayınca, fikrini de biraz az koyalım demiş olabilirler. joker lafının çıkışı ve tam hikayesini bilmiyorduk ama batman'den bir çok bilgisi vardı. zaten hareketleri ve gülüşü bir harika olmuş. 

.esas kötü, ezilen, dayak yiyen taraf olunca onu sevmeye başlayalım demişler ama benim için pek öyle olmadı. tamam adam ağır vakaymış, laflarında doğru şeyler de var ama bu annesini öldürmesini nasıl doğru hale getirecek? annesi de kafayı yemiş, çocuğuna iyi bakmamış. dayak yemesine müsaade etmiş falan filan ama ne olursa olsun, o sahne pek olmadı. 

.hem evlatlık meselesi için sadece kağıtlar mı var? dönem yüzünden mi bilemiyorum ama bir kere wayne ile benzerliğin bile yok, insan biraz ulan ben ne yapıyorum demez mi? bruce'un ağzına gülücük konduruyor mesela, batman'e biraz terbiyesizlik yapmışlar sanki.

.sevgili meselesi komple kafadan sakatlık çıkıyor. bu sonradan fark etme olayı, dövüş kulübü gibi bir aydınlanış yaşayacakmış ama bütün filmi bunun üzerine kurmadıklarından kısa geçtiler, bu da iyidi yani. 

.komedyenlik meselesi biraz sıkıntılı, joker'in tam hikayesini bilmediğim için bu ağır geldi. robert de niro yardımcı erkek oyuncuymuş, esas elemandan onu hiç duymadık mesela. tv'ye çıkması ve gelişen olaylar çok iyidi ama sonra niye teslim oldu? ayaklanmadan sonra yakalanmayabilirdi. bir akıl hastanesine yatıralım da batman uyusun da büyüsün demişler gibi, bu da genel hikayede o kadar olmamış.

.tabii komşu karının kapısından içeri şak diye girebilmesi, öldürdüklerinden bu kadar kolay kurtulması, cüce falan niye hemen polis çağırmadı mesela? cesedi ne yaptı? bunları hep hızlı geçmişler. eleman ona silah verip, arkasında durmadı diye bu kadar öldürülmeyi hak ediyor muydu? nasıl bir kafa yapısı var onu çok anlamadım.

.bir ayaklanma başlatma meselesinde daha iyi cevaplar da olabilirdi. yani liderlik vasfı yok gibi ama diğer taraftan da çok beğenmiş gibi, karşılarında bir liderlik dansı ediyordu. bu elemanlar kendi kendilerine organize olup, joker'i kaçıralım mı demişler? gidip batman'in babasını vuralım mı demişler, kim bunlar? derin jokerler mi? sanki adamı bekleyen ajanlar gibi, bunda da hikaye eksik kalmış bence.

.esas oyuncumuz her türlü kötü adam, bu sefer kahraman olan kendisi olmuş. bunca zaman kötü adam oynayıp bu role kendini iyice kaptırmış. harika olduğunu söylemeye gerek yok zaten.

--- spoiler ---