18 Mayıs 2013

City of Ember


orta karar bir fantastik aile filmi olmuş. çok hafif dark city filmini andıran kısımları var ama tabi aile ve macera özellikleri daha ağır basmış. tiplerimiz hoş tabi, müziklerimiz standart. senaryomuzun gittiği yön fena değil ama hafiften zorlama haller oluyor. derinden sistem eleştirisi bile yapmışlar diyebiliriz, tabi sınırlı düzeyde. bir buçuk saat kadar pek de sıkmadan bir aile filmi izlemek istenirse iş görür nitelikte. 

--- spoiler ---

.bu kadar yerin altına 200 yıl nerdeyse kendi kendini idare edecek bir sistem yapıp da çıkış talimatlarını bir kutuya yerleştirmek pek saçma geldi bana. dik meydana bir heykel, bas geri sayım sayacını olsun bitsin değil mi?

.filmin temel macera kaynağı bu yüzden sakat olmuş. tamam çocuklar bulsun kendi başlarına mevcut sistemden dışarı yol alsınlar maceraya atılsınlar ve hatta kazansınlar ama karanlıktan başka bir şey yokmuş desin ve üzerlerine güneş doğsun. pek güzel, ama işte temeli sakat geldi bana.

.o kısımlar olmasa daha tatlı bir film olutmuş sanki, böyle idare eder olmuş. görev paylaşımı meselesi enteresan, baştaki elemanların yozlaşması da hoş aslında. kendine yiyecek saklayıp güvenli oda mı yapmış. ne olacak peki? nereye kadar?

.aslında şehrin kendi kendine yukarı çıkacağını falan düşünmüştüm öyle çok daha tatlı olurdu belki ama şimdi bir taşa bağlayıp aşağı atıyor ve kader de babasına denk getiriyor taşı, eh çok zorlama tabi ama masal gibi anlatınca normal geliyor insana.

.bir de dünyaya ne olduğunu açıkladılarsa da ben anlamadım. iki yüz yılda nasıl düzelebilir ki hem ne olduysa? iki yüz yıl çok uzun bir zaman sayılmaz yani. bu yüzden de hafiften eleştiri getirebiliriz kendilerine. tabi sıkmadılar pek o yüzden eleştirilerimizin pek bir anlamı kalmıyor.

--- spoiler ---