14 Ağustos 2018

Fabricated City


güney koreliler zenginleştikçe zenginleşiyor, bizim lira'lar azaldıkça azalıyor. adamlar çok büyük kriz geçirmiş de büyük şirketlerini toparlayıp üretin demişler. böyle anlattılar bize. umut dedilerdi de şimdi korelileri izleyince umutlandım. adamlar şehirlerini de genişletmiş, aydınlatmış. büyük ölçekli aksiyonlara dalmışlar. bunu şehirlerinde çekiyorlar. güzel görüntüler de yapmışlar. genelde iyidi görüntüleri. iyi karakter, kötü karakter, hepsi çok iyidi. müzikleri fena değildi. kovalamaca ve aksiyon bir yerden sonra bayıyor ama güzeldi. hafiften yan konulu fikriyatları vardı. daha iyisi olabilirdi ama hem çerezlik, hem eğlencelik, hem hafif dramlık bir şeyler yapmak istemişler. güzel olmuş.

--- spoiler ---

.elemanın hapisten kaçıp yemek yerken gözyaşlarını tutamaması, oldboy'un izole olduktan sonra insana dokunup ağlaması gibiydi. adamlar bu ağır ağlama sahnesini pek seviyor herhalde. etkileyiciydi.

.filmin en olmayan kısmı esas kötünün o kadar senaryo yazıp, o flash diski orada unutmasıydı. adam ilk taktığında görmese yine bir yere kadar olacaktı ama tüm bilgiyi kopyalamayazsın dediydi. kopyaladığını falan biliyor, sonra eleman koşup arkadaşlarını kurtarıyor ama bizim esas kötü aleti unutuyor ve oradan yeniliyor.

.o kısmı pek olmadı. bir de medyaya o kadar dezenformasyon yapıyorlar ki bir yerden sonra çıkan haberlere kimsenin inanmaması lazım, hadi medya ile çözecektin en baştan çözseydin neden esas kötü ile rekabete girdin. rekabeti iyidi güzeldi ama ne bileyim işte sonunda medyaya bağlamadan yapsalar daha iyi olabilirdi.

.yan konularından biri iletişim meselesi idi. gençler iletişim kurmuyor muhabbeti tatlıydı. bir animede insanlarla sadece sms'leşen bir kız karakteri vardı. onun gibi buradaki esas kız karakteri de insanlarla yanında bile olsa sadece telefonla konuşuyor. dakikaları bol anlaşılan hocam.

.esas oğlan oyun tutkunu, böyle animasyonlu oyunlu bir film olacak zannediyoruz ama abiler en iyi yaptıkları şeyi, polisiyeyi yapıyorlar. oyun arkadaşları, ekipleri ve arkadaş grupları var ama eleman işsiz, parası olmadığından kimse ile görüşemiyor. aralarında zaten kimliğini açıklamamış olan da var. sonuç olarak sanal da olsa hepsi arkadaş ve hepsi sonunda hayatlarını ortaya koyuyorlar. bir yerden sonra bu sanala övgü olmuş bence.

.her neyse esas mevzu avukat beylerin cinayetleri güzel bir senaryo ile örtbas etmesi imiş. ilkin adamın ezik bir avukat olduğunu zannediyoruz. güya durumu kötü olan katil zanlılarına falan yardım ediyor gibi ama tam tersiymiş. apartmanda süper bir bilgisayar ağı varmış. o görüntüler de bir harikaydı. odanın hepsi ekran, üzerinde bilgiler ve senaryolar yazıp her şeyi şekillendirebiliyor. şehir yeterince teknolojik olursa bu eleman oturduğu yerden onu işleyebilir. zaten filmin ismi de buradan geliyor olmalı. güzel fikir yani.

.şehre istediğini veriyor. suçları istediği şekilde yapıyor. tüm delillerin eksiksiz çıkması falanı filanı ancak youtube komple teorisyenlerine kalıyor. kimseler inanmıyor. suçsuzlar hapiste çürüyor.

.işte bizim oğlan buralardan başlıyor. annesi çok inançlı iyi bir insan. oğlunun katil olmadığına inanıyor ama intihar ediyor. onu detaylandırmadılar. ölüm nedeni intiharsa çok yazık, oğlan pek üzülüyor olaya ve hapisten bir şekilde kaçıp mevzuyu aydınlatmaya koyuluyor. hapisteki sessiz adam olmasa kaçamazdı belki. ona da selamlar bu arada.

.normalde bu kadar güçlü bir karakter mi orasını bilemiyoruz. zor zamanları ortasında kolunu kemirip intihar etmeye de çalıştı. anasını görüp güç verdi, ondan sonra pek kuvvetli oldu. hapishanenin ağasına baş kaldırdı, güzelce dövdü. pek de becerikli, tekwando falan bilen bir eleman kendisi.

.şehre geldiği vakit, zenci çifti karıştırmaları da komikti. arabaları güncelleyip tüm film boyunca onunla aksiyon yaratmaları da güzeldi. bunun oyun arkadaşı ile teknolojik bir ekip oluşturup mevzuları çözüyorlar.

.avukat bey'e gelmeleri çok uzun sürmüyor. annesinin kolyesine sinyal vericisi koymuş. oradan elemanın olayını anlıyorlar ama anladıkları gibi polise falan gitmiyorlar. polisi satın almıştır falandır filandır. medyaya da gitmiyorlar. esas eleman benim bir fikrim var diyor, o da onu kendi oyununda yenmekmiş.

.avukat bey de bunu fark edince pek seviniyor. en başta çok heyecanlanmış. sonra sıradan gelmiş. yaptığı işe tekrar heyecan gelmesi için rekabet gerekiyormuş. güzelce rekabet ediyorlar. kadının teki tanınmış birini öldürmüş, onu kurtarmak için başka bir kızı kullanıyorlar derken bizimkiler devreye girip esas katili dizayn edilmiş hikayenin içine atıyorlar. avukata iş veren buna isyan ediyor. derken avukat bey de geri kalmıyor. bunların yaptığı işlerin gizli kameraları, sokak kameraları, yaşanan aksiyonları falan toparlayıp hepsini bir suç örgütü olarak gösteriyor. 

.işi tersine döndürdüğü zamanlar artık film de bitiyor. oğlan teslim olacak gibi, oyun arkadaşları falan yakalanıyor ama o flash belleği orada unutmuş. tüm bilgileri kopya edip bir haber muhabiri ile televizyonlara veriyorlar ve ondan sonra herkesler serbest kalıyor. tabii normalde hepsini bir gözaltına alıp ne olduğu araştırılması gerekir. adamlar en azından tehlikeli şekilde araba kullandığı için ceza yemeliler. bu kadar da pes ama film işte.

.hapiste kendini toparlaması, yan kötü karakter ile atışmaları. arada dönen espiriler, yan karakterler falan hepsi iyidi. bundan iyisi can sağlığı ama belki biraz daha az aksiyon, biraz daha ciddi meseleler, biraz daha az sallanan kamera ve olay daha iyi olabilirdi.

---- spoiler ---