13 Ocak 2017

Morgan


öylesine bir film yapalım demişler, öylesine izledik ziyan olmadı. oyuncuların nerdeyse hepsi tanıdık. game of thrones'un kızılı, wayward pines'ın doktoru, american horror story'deki hatun esas kadın rolünde, diğerleri de benzer şekil dizilerden toparlanmış bir kadro gibiydi. filmin görüntüleri, yarısına kadar akışı da hoş aslında ama sonra ciddi saçma olmuş. koyuvermişler gitmiş. zaten gizem kısmı tatlı oluyor. gizemin açıklamasını yapamadıkları zaman da böyle oluyor. yapay zeka, insan olmak, psikoloji, doktor, değerlendirme, aile, arkadaş, güven, bu tarz duygulara dokundurmak istemişler ama hiç olmamış. mevzu çok başkaymış. bu kadar akıllı, kelli felli doktorlar bunu anlayamamış mı yani? o da pek saçmaymış.

--- spoiler ---

.l9 ve l4 diye iki seri varmış. başta biz bunu anlayamıyoruz ama filmin sonunda değerlendirmeye gelen kadın da robot çıkıyor ya ülen nasıl olur önceki model daha insansı, sonraki model daha robot gibi olur diyor.

.dna'sına mekanik bir şeyler karıştırıyorlarmış. değişik bir sentetik üretme modeliymiş. çok fazla detayına girmiyorlar, herhalde pek detaylandıramamışlar. 7 yıllık bir çalışma için çamlıkların ortasında (wayward pines'daki çamlıklar gibi geldi bana) bir mekan var. filmin başında bir hadise yaşanıyor. kızın teki, tanıdığı birinin gözünü bıçaklıyor. değerlendirme için birini gönderiyorlar ve olaylar gelişiyor.

.zaten yarısına kadar diğerlerini görüyoruz. yeni gelen kadına acayip davranmalar, gözünü çıkarsa da robot kıza bir evlat sevgisi beslemeler. ne bileyip hepsi acayipti. sonra olaylar geliyor çatıyor değerlendirmeye.

.bir doktor ve risk analizi uzmanı esas kadın ile değerlendirme başlıyor. arada cam var, lan camla değerlendirme olur mu hiç diyor? cam kalmak zorundaysa değerlendirmenin sonucu belli diyor, doktorlar bunu düşünemiyor ama... salakça biraz.

.neyse kızın üzerine gidiyor, güya duygusal tepkisini ölçecek de sen iş güvenliğini almadan nasıl böyle bir şey yaparsın? fazla üzerine gidiyor. kız dişleri ile boğazını parçalıyor. yok artık diyor insan, daha neler.

.adam öldükten sonra da olaylar çorap söküğü gibi gelişiyor. kızı imha etmeyi düşünüyorlar. masaya yatırıp yatıştırmadan önce ben senin annen değilim söylemi, arkadaş bildiklerinin kazığı gibi anlatıyorlar ama son iğneyi yapamıyorlar. kızı kaçırmak için risk değerlendirme uzmanını bayıltıyorlar, kilit altına alıyorlar.

.morgan uyanınca hepsini güzelce öldürüyor. gözünü çıkardığı kadın bebeğim diye karşılıyor ama tekme tokat gebertiyor. ne bileyim gereksiz şiddet. işin doğası da buymuş. belki gizli plandı diğerlerinin haberi yoktu. anne dediği karakter not bırakırken geliyor yanına, boğarak öldürüyor. madem silah yapacaksınız duygular falan nedir abicim? bu standart senaryo, standart sorunlar. yeni bir şey katamadan bitiyor film işte.

.game of thrones'un kızılını bir türlü öldürmüyor. bir tek onun sevgisine inanıyormuş. herhalde geyiğin boynunu kütlettiğini gördüğü halde yanında olduğundan dolayı idi. son olaydan sonra o da karşısına geliyor. yeter artık diyor. arkasından da l4 beliriyor ve kızı öldürüyor. zaten dövüşürlerken bir yerden sonra nasıl insan bu diyor insan, sonra da kalan insanları öldürüyor ve godamanlar olayı açıklıyorlar film bitiyor.

--- spoiler ---