24 Şubat 2019

Hyper Evolution: Rise of the Robots

robotlu, mobutlu, bilinçli falanlı filanlı deyince izleyeyim dedim de bu neydi lan şimdi? puanına bakmadan izlediydim, biraz pişman oldum. sonu da gelmedi bir türlü, geyik çeviriyor. bir tane doktor mudur nedir, diğeri de elektronik mühendisi bir karı. ikisi de güya robotları araştırıyor. araştırdıkları bir şey yok, geyik yapıyor gibiler. bir iki yine ilginç olay var. sürücüsüz araba olayını gayet geliştirmişler ama hepsi bir yere kadar. temelde hata yapıyor gibiler ama işin ilginci bir hayli optimistler, sanki bir gün başarıya ulaşacaklarını düşünüyorlar ama buradan bakınca çok zor görünüyor. insan beyni ile kıyaslıyorlar, canlılar ile kıyaslıyorlar, bir türlü olmuyor işte. alakalı bir yerde değiller ama fark etmemişler. insan en çok buna üzülüyor.

--- spoiler ---

.satıcı, esnaf robotu aslında bir taraftan manalı olabilir. benzer koşullara benzer tepkiler veren ve bunu öğrenen bir robot yapalım demişler. satıcı tipler de aslında ne dediğini bilmiyor. o yüzden robotun sahada öğrenmesi güzel mantık ama bilinç haricinde sadece bu amaçla kullanacaklarsa ancak o zaman işe yarar.

.mal nasa, marsa gidecek robot tasarlamış ama daha iki saatte yürüyor, kapıdan geçerken düşüyor. bir senede bunu yaptık diyor da abi on sene geçse o robot hızlı yürüyemez zaten. birilerinin çıkıp bunlara yanlış yoldasınız, parayı harcamayın demesi gerekiyor ama herkes mutlu hayatından anlaşılan.

.japon robotlarına daha çok girecekler zannettik ama oyuncak bir tanesini uzaya göndermişler onu gösterdiler. yalnızlık çekmesin diye robot göndermişler. şişme bebek gönderselermiş. yapay zekalı olanlarından, reddedenlerinden, onlar daha iyi olurmuş. yapa yapa bunu yapmalarına üzüldüm.

.en dandik tarafı ilk robotlardan dedikleri bir teneke yığınının içini açıp da içinde sesleri algılayan bir alet olup olmadığını anlayamayan elektronik mühendisi karıydı. sen nasıl mühendissin arkadaş? anlayamayacaksan ne diye için açıyorsun. komple salak saçma işler işte. 

.meşhur bir tanesi, çocuk görünümünde olan da güya nesneleri öğreniyor. doktor olan karşısına geçip iki tane nesne öğretiyor. güya öğrenmiş gibi görünüyor ama ne alaka? iki yaşında çocuk gibi robot mu yetiştireceğiz? kopyalanabilir mi? kendi öğrendiği kendisine özgün mü? nasıl olacak şimdi bunlar?

.beyin kendi içinde 10 milyar hücre diyor, aralarındaki bağlantı şu kadar diyorlar. bunu taklit edemeyeceklerinin farkındalar ama bir yerden başlamak gerek diye başlamışlar herhalde. yanlış olan bir şeyler var orası kesin.

.mesela biyolojik temelli örneklerle ilk örnekleri yapan, basit robot tasarımları meselesine daha önce başka belgesellerde girmişlerdi. hatta ışığı takip eden robotu görmüştüm sanırım. o fikir daha orjinal gibi ama onu geliştirmek yerine, tek tek kelimelere hangi cevaplar verilecek şeklinde bir yola girmişler. bunun sonu mu var? çok yanlış yoldalar.

.yani bu dandik belgeselle aslında robotik gelişmelerin bu anlatılanlar çerçevesinde bir yere gidemeyeceğini görmüş olduk. bir gün hepsini geride bırakan bir keşif yaptıklarında en azından düşük seviyede de olsa bir bilinç ortaya çıkarsa, işler o zaman değişir.

--- spoiler ---