5 Haziran 2015

Project Almanac


zaman yolculuğu (sadece geçmişe yolculuk bu arada) hakkında pek enterasan bir şey de yapmamışlar. gençlik filmi, ilk yarısı ilgi çekici ama sonu dağılmış gitmiş. kameranın içinde olduğu filmlerden yapalım demişler. her daim niye çekiyoruz, her şeyi çekmeyelim muhabbeti de yapılıyor arada yine, hafif görüntü sapmaları, kurgu halleri var. müziklerde genelde ortam müziği ama arada nerden geliyor lan bu müzik diye insan soruyor. büyük ölçüde eğlenceli denebilir ama saçmaladıkları vakit insan kızıyor. işbu özelliklerle bir film tüketilmek isteniyorsa işe yarayabilir, gerisi için mesuliyet kabul etmem.

--- spoiler ---

.şimdi kamera nasıl ikileşti? onu anladımsa ara'bolayım. normalde geçmişe yolculuğun hiç mümkün olmaması hali zaten senaryolaştırılamama hali gibidir. ne yaşanmışsa geçmişte kalmıştır. sonucu değiştiremezsin muhabbeti yapmalılardı. son gelinen noktada tekrar zaman makinası yapacak olmaları bunu mı gösteriyor? biraz o kısma göz kırpmışlar ama dede paradoksu açısından zaman yolculuğu yapmasını sağlayacak araçları da yok edememesi gerekirdi.

.her şeyleri yok edince o anda varolmamış oldu ve böylece düzeldi diyelim ama bu durumda kamera niye ikileşti? yanında babasının kamerasını götürdü de yakmayı mı unuttu? tüm olayları kaydettikleri, tüm planları çektikleri bir kamera mıydı? hadi diyelim öyle peki olayın çekirdeği dedikleri alet olmadan nasıl zaman makinası yapacaklar? son kısmı resmen sallayalım da kafalar karışsın diye bırakmışlar bence böyle.

.işte güya zeki amerikan liseli veletleri burs almak için proje falan yapıyorlar, esas oğlan ve arkadaşları araştırmalar falan yapıyor ama mit dedikleri yerden tam burs gelmiyor, anası evi ipotek ettiriyor da bu eleman tekrar bir proje yapayım tam burs yapayım diye babasının projelerine bakarken bir de ne görse beğenirsin? bodrumunda zaman makinasının planları varmış. oturuyor kafadarlar makinayı yapıyor da zamanda yolculuğa başlıyor.

.sanki ikea'dan eşya birleştirme espirisi yapıyorlar da ülen plan olsa olmasa, zeki olsan olmasan sen o makinayı yapabilir misin? hele hele yok efendim bataryadır, hidrojendir şudur budur, liselerinin laboratuvarından temin edecekleri aletlerle adamlar makinayı tamamlıyor ve deneye yanıla zamanda hoplamaya başlıyorlar.

.sonra olaylar kız meselesine dönüyor, esas oğlanın kız kardeşine kamera çektirecekleri yere (bir iki dekolteli görüntüler) komple o hatunu göreydik ya, inek tiplerden biri kameracı olaydı da kız hem zeki hem seksi olaydı olmaz mıydı? neyse böyle bir yakarış ergen filmi için çok garip kaçtı şimdi ama hatunlar güzeldi işte, bilmem kaç yaşındalarsa artık.

.derken eğlencesine zamanda atlamalar, zengin olmalar falan filan hiç dünyanın çivisi çıkmıyor ama esas kız, esas oğlana ilanı aşk edecekken normal zamanda vermesi gereken tepkiyi veremeyen oğlancağızın tek başına zamanda geri gidip bunu düzeltmesi ile dünyanın çivisi çıkıyor. ülen bi'yürü git.

.sanki dünya onların aşkı etrafında dönüyor, neyse bunu düzelteyim derken daha da karışıyor, arkadaşına zarar veriyor da yok efendim sonunda esas hatun loop'a giriyor kayboluyor. polisler bunun peşine düşüyor falan hop en başa dönüyor.

.ilk buldukları görüntülerdeki çocukluk videosu ve babasının yaşadığı zamanlara planları yok etmeye gidiyor. şimdi ne ara 10 sene atlayacak hale getirdin? bir tüp hidrojen ile bunu nasıl başardın? baştan beri enerji muhabbetleri falan da tamamen saçma oluyor bu açıdan ya neyse çok da kurcalamıyoruz burada bırakıyoruz.

.geleceğe dönüş göndermeleri komikti, bir iki daha üstünkörü gönderme yaptılar onlar da fena değildi. sonu böyle saçmalamasalar tatlı film olacakmış ama olmamış işte.

--- spoiler ---