28 Kasım 2015

Inside Out


filmin sonundaki kısım filmden daha komikti sanki, ne bileyim bir tek velet kızın aklındaki olaylara böyle dalmak yerine daha çok diğer karakterlere dalsalar daha mı iyi olurmuş dedim. bunun haricinde beklenti yükseltip izleyince de bir miktar hayal kırıklığı oluyor sanki. müzikler ve görüntüler tatlıydı, buna şüphe yok ama işte insan vücudu çizgi filmi vardı eskiden, fikri ona benzettiğimden de pek şaşırmadım. yine de hoş fikir, güzel de işlemişler ama toplamda hikayeye ve mesaja bakınca pek de elle tutulur bir şey kalmıyordu.

--- spoiler ---

.en büyük depresyon nedenlerinden biri taşınma meselesini mi yapmışlar yani? eski evini, ortamını özleyen bir kız çocuğunun aklına girdik. çok daha ilgi çekici olabilirdi bu anlamda, ergenlik meselesi güncellemesi bile daha ilgi çekiciydi. hani belki devamını sonra yaparız diye buradan başlatmışlardır kim bilir?

.son kısımdaki kedi, köpek ve şöförün akılları bir harikaydı. diğerleri de komikti. hayali arkadaş da fena değildi. beynin işleyişindeki, neşe, üzüntü, korku, öfke ve iğrenme karakterlerini neye göre belirlemişler acaba?

.uzun dönem hafıza, rüyalar, düşünce treni falan hepsini bir mekanizmaya göre yapmışlar belli ama işte bir yerde çocuk filmidir çok da bir altyapı beklemeyelim derken diğer yerde bir sürü üzüntü vardı, bu nasıl komedi dedim hayali arkadaş kendini feda ederken.

.hayatta üzüntülere de ihtiyaç var diyen komedi filmi imiş kendisi, esas mesaj buydu da işte çok da sevdiğimi söyleyemem bunu.

.üzüntünün gerekliliğini de çok geç belirledi. son ana kadar vazgeçmedi mesela ama ta o zamana kadar üzüntüyü uzak tutuyordu. işler ciddiye binince kız üzülmemeli diye ondan vazgeçti ve komuta merkezine gidiş için girdiği tübe atladı.

.macera kısmı da çok zayıftı bu yüzden, hani istediğin her şeyi yaparsın. hayal gücü limiti, hatta hayal gücü odası falan var ama işte bir türlü varamıyorlar. varma planı da senin için ölürüm diyen oğlan klonundan direk yapıp sıplama şeysi ile komuat merkezine uçmak imiş.

.yan tipler falan daha eğlenceliydi bu yüzden. hafıza işçileri, polisler, kocasına filin üflediğini söyleyen bulut hanımlar falan... iyidi de işte bunlar hep devede kulak kaldı. esas hikaye çok cılız geldi bana. eski evini özleyip evden kaçmaya meyleden veledin dramı gibi bir şey işte.

--- spoiler ---