23 Mart 2017

What Ever Happened to Baby Jane?


eski filmler beni pek açmıyor, belki çok anlayamıyorum haksızlık ediyorum kim bilir. belki bir tekniğin önünü açmıştır, fenomen olmuştur. işin aslı bu filmin dizisi başlamış, oradan bu filme bakalım, sonra dizisine geçeriz demiştik. filmi çok iyi değil ama esas karakterler merak uyandırıyor. dizisi de izlenebilir. te 1960'ların filmi tekniklerine lafım yok, hatta seksenlerin filmlerinden çok daha iyi görünüyor ama işte senaryoya deli oldum. zaman algıları bozulmuş, müzikleri desen kafamı şişirdi. gerilimi desen ayrı bir olay, korkusu desen yok gibi. olayların akışları insanı deli ediyor. eski film sevenler yine seviyordur da benim algım böyle artk, kimse kusura bakmasın. sinema emekçileri hele hiç bakmasın.

--- spoiler ---

.filme dair en çok uyuz olduğum olay zaman sıkıntısıydı. korku filmlerindeki zaman sıkıntısı buradan gelmiş olabilir. iyi karakter kaçmaya çalışır ama bir türlü zaman yetiştiremez, kötü karakter de dünyanın işini yapar ama pat diye tam zamanında gelir.

.kadın kağıda not yazıp komşularına ulaştıracak mesela. diğer kadın dışarda ta bilmem nerede, tutup yazıp kağıdı atması tam kadının döndüğü vakte denk geliyor. nedir yani birader? edebi eser mi parçaladın ne yaptın?

.aynı şekil doktoru arayacak, merdivenden iniyor, elli saatte iniyor. doktoru arıyor ama bu sefer kardeşi geliyor kapıdan içeri giriyor. olacak iş değil yani. zaten o merdivenden nasıl inmezsin bunca zaman? kapıdan falan nasıl çıkamazsın?

.en son sahilde bağırmaması, hadi hali kalmadığına bağlayalım ama ondan önce niye hiç bağırmıyor? iki çığlık atsa komşuları duysa polise haber verse öyle olmuyor mu? yani olacak iş değil.

.hizmetçinin olayı da aynı şekildi, kadın bakıyor kapı kilitli, şüphe ediyor bir durum olduğundan koş polise değil mi? sonra kadınla pazarlık yapıyor, anahtarı veriyor iyi güzel ama kadın psikopat, ne diye çekici dibine bırakıp gidiyorsun ki?

.korku filmi saçmalıklarının hepsini bir arada kompakt olarak yapmışlar, belki bunu yapan ilk filmdir bilmiyorum ama bunu yapan ilk film olarak da pek saygıyı hak etmiyor. belki bu yapmasa diğerleri de yapmayacaktı, belki kadının neden kaçmadığına dair düzgün bir açıklama getirmeye kassalar diğerleri de kasacaktı. çok ayıp etmişler yani.

.neymiş efendim sakat kaldığı zaman suç aslında sarı kadında değilmiş, arabayı üstüne süren tip sakat kalan tipmiş. sarhoşken bunla dalga geçti diye bir an şeytana uymuş. bunu seneler sonra kardeşine söylüyor. yavrucum kadın psikopata bağlamadan söylesene. kendini küçük kız zannediyor. çocuk star olarak beyni yakmış, babası ile yakmış. bunlar olmadan yapsana bir şeyler. sonra bundan sorumlu hissettiği için tüm olayları sinesine çekiyor gibi anlatmışlar ama yine de olmadı yani.

.her neyse sarışın kadının deliliği güzeldi. yan karakterlerden şişkoya çok uyuz oldum ama tiplemesi komikti güzeldi. hatta anasının tiplemesi bile garipti, iyidi. son sahne falan çok acayipti. sonunda şöhreti tekrar yakalamış edası ile elindeki dondurmalar ile tekrar dansa başladı. kardeşini soruyor mal polisler de, hemen ötede yerde yatıyor işte. azıcık gözünüzü açsanıza değil mi? her neyse adamlar çocukluk bunalımından buraya gelen bir kafayı resmetmiş. bunu güzel yapmışlar da geriye kalan senaryo bok hükmünde resmen.

.gerçek hayatta da filmin starları birbirlerine girmiş, belki dizisinin konusu bunla alakalıdır. dizisi de garip olacak orası kesin.

--- spoiler ---