24 Mayıs 2016

Our Universe 3D


yav insan hayret ediyor, neden şöyle güzel bir belgeseli adam gibi 3d yapmıyorlar? 3d teknolojisi dandik 3d pornodan bile kötüydü. adamlar el kamerası ile bunlardan daha iyi 3d tecrübe yaşatıyorlar, hani ne bileyim bir de çoğu görüntü modelleme falan filan, daha iyi olmasını bekliyor insan. belki 2013 olmasından mıdır nedir? neyse işte. verdikleri bilgi desen dişe dokunur bir şey değil. genel bir özet geçelim demişler ama aslında güneş sistemi belgeseli gibi olmuş. evren hakkında çok da bir şey denmiyor. galaksiler hakkında biraz bilgi şu bu. müzikler hafif, rahatsız etmiyor. anlatıcı hızlı hızlı ama maşallah tane tane, tok ses tonuyla sıkmıyor. öyle kısa akıcı ama boş beleş bir belgesel işte.

--- spoiler ---

.ayda habire deprem oluyormuş. bunu pek bilmiyordum. jeolojik olarak aktif olduğunu duymuştum ama herhalde bir tek yeni bunu öğrendim. diğer bilgiler zaten hızlandırılmış kurs gibi bir şeydi.

.yıldızlı, geniş ölçekli anlatımlara başlayıp yine işte merkürü, venüsü marsı falan gösterdiler. jupiterin devasalığına yine hayret ettik. güneş olmaya ramak kalmış ama olamamış yavrum yazık.

.evrende hayat arayışında uzaklara bile bakamadılar, yeni gezegen keşifleri falan yakın tarihte olmuştu. bu abiler hala işte jupiterin uydularında şöyle böyleyse diye laf ediyorlar. jupiter'in uyduları diye ayrı bölüm vardı sanırım. hatta evrende yaşam olasılığı altında zaten defalarca işlemiştik.

.titanda metan bazlı yaşam olabilir mi? gidin bakın kardeşim işte. benzer görüntüleri gördük. europa'nın altındaki suda kesin balık vardır herhalde. bir gün ona da giderler ama biz göremeyiz gibi. şimdi bunları tekrar tekrar göstermekten öteye gitmiyorlar.

.ha bir de yaratılış sütunları dedikleri nebulanın uzaktan görünüşü ele benziyormuş. onu daha önce gördüydüm ama el figürünü görmediydim (ya da dikkatimden kaçmış işte), ha işte o da tanrının eli gibi böyle çok acayip. hep insanın örüntü algısıyla ilgili tabii. parmak uçlarında yıldızlar falan doğuyor imiş.

.galaksi sayısını 400 milyar olarak salladı ama ne bileyim devamlı rakam artıyor. her duyduğumda artıyor. merkezindeki kara delikler için de bir sürü belgesel bölümü yazdıydım. güzel konular ama işte öyle üstünden geçtik gittik. tabii bize faydası yok. bu kadar maddenin içinde, o kadar uzaklıkta kendi minik dünyalarımızdayız. allah büyük!

--- spoiler ---