15 Şubat 2016

Circle

ucuza film çekmişler, senaryo hoş ama sonu pek olmamış. sosyal deney gibi bir şey. bol göndermeli, insan davranışları üzerine pek mesajlı bir film olmuş. bu kadar mesajdan sonra uzaylı muhabbeti yerine tam göndermeye çevirseler ya da farklı bir şeyler serpiştirseler çok iyi olacakmış. sonunda ne olduk şimdi diyor insan. efektimsi olanlar haricinde müzik de yok gibiydi, öyle germişler ama çok gerilecek bir şey de yok. hızlı akıp bitiyor işte, sonu kafaya takılmazsa güzel akıyor film. izlenebilir.

--- spoiler ---

.uzaylılar bir çember insanı kaçırıp birbirlerini eleyip öldürmelerini istemiş. ülen böyle deney mi olur? uzaylı kardeşler? filmin sonuna bakınca hakkaten uzaylı işi olduğunu görüyoruz. hakkaten şehirlere gelmiş adam topluyorlar. topluca deney yapıyor gibiler.

.şimdi herkesi kandıran tip tekrar deneye mi girdi? kurtuldu öyle uzaktan uzay gemilerine mi bakıyor? kurtuldu ise sadece bu muydu mesele? pek olmamış yani işte.

.son kısma tekrar odaklanırsak, adam herkesi kandırıyor. hamile kadın ve çocuk arasında kalacak bir seçim olacak diyor ve o vakit ben kendimi feda ederim diyor. sona kalan insana tam güvenmeliyiz diyor. herkesler de buna güveniyor. son ana kadar bu oyunu sürdürüyor. salak küçük kız da kendini önden feda ediyor, ne gerek var beklesene ülen değil mi?

.tam o feda ettiği sırada hamileyi seçiyor ve kendisi kurtuluyor hamile ölüyor. sonra karnındaki bebek ile berabere kalıyor hehe, onu da ayrıca öldürtüyor ve bitiyor film işte öyle.

.arada din muhabbetleri iyidi, ırkçılık muhabbetleri zaten mecburi idi. iş güç muhabbetleri, topluma katkıda bulunmak meseleleri falan her türlü gönderme mevcuttu. yetmedi lezbiyen bir tipin sorgulaması da vardı.

.esas olayı hemen kavrayamıyorlar, baştan insanlar çok daha hızlı öldürülüyor gibi ama sona doğru süre gitgide uzuyor gibi, belki filmin akışından belki başta öyleydi artık.

.bir odaya doldurulmuş, çember şekil çizilmiş, ayakta herkesler baygın ve biri uyanıyor. kıpırdıyor, uyarı veriliyor. biraz daha kıpırdıyor ve elektrik şoku ile öldürülüyor. filmin hikayesi böyle, hani ölenler ölmeyebilirdi. uzaylı deneyinden daha iyi bir mesaj çıkabilirdi.

.siyasetçi ve kendine inandıran tipler kazandı gibi oldu. en iyi kandıran en özgeci gibi görünen tip oldu. baştan beri olayları iyi yönetti aslında, son ana kadar da iyi insan olduğuna inandırdı ama tabii ki hepsi hayatta kalmak içindi.

.hiç oy kullanmayan abim favorim oldu, son ana kadar onu fark edemedik aslında ama onun numarası da yetmedi. dört kişi kaldıkları vakit onun üzerine oynadılar ama güzel fikirdi yine de.

.dexter'ın merhum eşi rita rolündeki kadın da vardı. tüm oyuncular ortalıkta olduğundan sonradan gördüm, yan rol gibiydi. evliyiz yalanı atmışlar falan, onlar da baştan strateji denemiş. en iyi stratejisi olan kazandı. diğerleri öldü, allah-uzaylı allah, rahmet eylesin.

--- spoiler ---