28 Temmuz 2019

Avengers: Endgame


bu neydi ki şimdi? bir önceki filmde bıraksalar yine fena değildi. adamlar sıçıp da bırakalım demişler. milyon tane karakter ve bir sürü filme atıf yapılarak üç saate toparlayalım demişler. olmamış tabii. zaten gelinen noktadan, geri dönüş hikayesi için yapabilecekleri bir şey yoktu. kaptan marvel midir nedir? filmi de vardı, izlemediydik. onu getirmişler. artık biz bile bu kadar süper kahramanı takip edemiyoruz. neymiş bu, bu kadar. sıtkımız sıyrıldı arkadaş. önceden tek tük olurdu, senaryo tatlı olurdu. altından bir mesaj olurdu. bu filmden ne mesajı aldık? ne öğrendik bilmiyorum. esas kötü thanos abimizi bile saçma sapan hale getirmişler. meydan savaşları desen hiç güzel olmamış. çorba olmuş. o kadar para harca, gel böyle film izlet. hem de üç saatini harca, insanı üzüyorlar. tek seferde bitiremedim zaten.

--- spoiler ---

.evrenin yarısı ölünce işler nasıl gidebilirdi? tabii ki zaman yolculuğu ile düzelebilirdi. hep zaman yolculuğu yapıyorlar. her taraf zaman yolculuğu, biz farklı olarak ne yapalım? zamanda yolculuk edip, taşları alalım. sonra geri yerine koyalım. bir şeyi değiştirmeyizmiş böylece.

.ulan koca thanos'u zaman çizgisinden çekip, kendi zamanına getirip öldürünce nasıl zaman değişmedi? şaka mıydı bunlar anlamadım. üstelik adam evrenin yarısını öldürmek yetmez, hepsini öldürüp yeni baştan yapmak lazım diyor. bir nevi normal psikopat kötü karakteri, dünyayı yok edip yenisini kurma muhabbetini tekrar etmiş oluyor. bunu da sıvadılar.

.zaten öncesinde adam ne güzel bahçeye çekilmiş. kendi işinde gücündeydi. şak diye varıyorlar. kaptan marvel bacımız, iki saniyede kontrol altına alıyor, thor da kafasını kesiyor. bu da malcaydı. bir halt olduğu yok yani. eleman taşları yok etmiş. o taşlar nasıl yok edilebiliyorsa artık. tek çare zaman hırsızlığı imiş. 

.bunu bulan da karınca adam, kuantum evreninde kalınca zamanın geçmediğini fark etmiş. belki o evren öyledir ama oralara insanlar sokup zamanda istediğin vakte gidip, standart bir zaman filmi yapmak, zaman yolculuğu filmlerine gönderme yapmak da hiç güzel olmadı.

.demir adamı öldürdüler. tek iyi kısmı buydu ama thanos'un ölümü de fena değildi. ikisinin de ölmesini beğendim. demir adam ilkin çoluğa çocuğa karışmış, elindekileri kaybetmek istemiyor ama akşam düşünme egzersizlerinde zaman makinasını çözüyor. neden şimdi çözüyor o da garip ama ellemese ölmeyecek, ailesi parçalanmayacak. ondan ölen kimse olmamış. rahatlar yani.

.elliyor, son savaşta taşları el çabukluğu ile alıyor, nasıl alıyor orası belli değil. bir eldiveni o kadar güçlü insan zamanda yolculuk ettiremiyor. zaten thanosgiller ile meydan savaşında da pek bir şey yapamıyorlar. bir sürü süper kahraman ama tırt işte. bir çoğu zaten kostümlü arkdaş, süper demeye dilim varmıyor.

.tony eldiveni alıp, düşmanlarını toza dönüştürüyor ve mutlu sonla bitiyor. yarım mutlu son belki. tony'yi geri getiremiyorlar. düşmanlarından kalan olursa, o da zamanda yolculuk eder de bunları değiştirirse ne olacak? bundan haber vermiyorlar öyle bitip gidiyor.

.arada devamlı komiklikler, laf salataları. thor'un gözü yaşlı ve şişko halleri. kaptan amerika dedikleri malın göt nahiyesi şeklinde devam ediyor. zaten kaptan amerika'nın çekice nasıl layık olduğunu anlamadım. thor biliyordum diyor. malca yani. bir sebebi varsa ben anlamadım. durduk yere en güçlü karakterlerden oldu. geçmişe gidip mevzuları düzeltti. sonra da geçmişte yaşayıp, yaşlandı. pat diye mekana gelmiş. onu da sıkıştırdılar ama bir anlam veremedim. ne gerek vardı? hadi diyelim sevdiği kadın falan filan, böyle olunca zamanın çizgisi nasıl değişmedi abi? adamın kalkanı kırılıyor, sağlamını getiriyor. geçmişte kaptan amerika olarak kurtardığı insanlar ne oldu? aptal saptal zaman işi yapıp, geçmişe gidip geleceği düzeltemezsin deyip kurtulacaklarını zannettiler. olmadı tabii. zaman olayına hiç girmeselerdi keşke.

--- spoiler ---