1 Eylül 2018

Solace


adamlar bir şeyler yapmaya çalışmış. mesela müzikler, bir ordan bir burdan, bir ortadoğu esintisi, bir orta dünya esintisi. karman çorman bir hale gelmiş. bir fikir koyalım demişler, lan şimdi fikir koyduk aksiyon da koymasak izlemezler demişler. onu da koymuşlar. eh araya biraz çıplaklık serpiştirelim dikkat çeker demişler, onu da yapmışlar. az biraz tuzlusundan gay'lik falan ekmişler de ne alaka abicim. komple çorba olmuş. karakterler sanki başka filmde oynamış da hepsini kesip birleştirmişler gibi. esas üç karakteri de tipine aşina olduğumuz tipler ama yine de olmamış. bu kadar adamla, bu kadar imkanla yapamamak da büyük bir başarı olsa gerek. oturun sıfır diyeceğim de o kadar yapamadım. bu kadar sarsmadan çekseler, abartı salak saçma müzik koymasalar. aksiyonun bokunu çıkarmasalar akıcı bir film olacakmış ama olmamış işte.

--- spoiler ---

.ölümcül hastalığa yakalanmış insanları öldürür müsün? bu onlara iyilik midir? üstelik son olayların birinde kalıtsal bir hastalık ile olacak çocuğu da kurtarmış oluyorsun. yani esas kötünün felsefesi gayet sağlam ve makul. bir yere kadar eyvallah da o kadar katil bir insan evladısın kendini öldürtmek için bu kadar tantana yapıyorsun.

.esas iyi abimiz hopkins zaten en başında kanser kızını öldürmüş. acılar içinde kıvrandığını görünce daha fazla dayanamamış. iyi güzel, o halde bu kadar tantana neden? adamı da öldürdüğüne göre seri katilliğe devam mı edecekmiş? edecekse yine ederdi, adamı ikna etmek için o kadar gösteriye gerek yoktu. otursalar konuşsalar da olurdu.

.gelecekten bir sürü görüntü karmaşasası. kurt falan görünüyordu, postermiş. olacak iş mi? nasıl bir algı ki bu canlı kurt yerine posteri algılatıyor. tüm olaylar bir metro istasyonunda bitiyormuş, hayatları boyunca bundan kesitler görmüşler ama bizim dede bunları anlayamamış. biraz salakça yani.

.olayların akışında esas kötü daha iyidi. bar sahnesinde adamın kafasına bir tane geçirdi, bu olmaması gerekiyordu dedi. nasıl yani? hani daha iyidi? nasıl oldu? sonra da bunların çakraları birleşti, ortak şeyleri görmeye başladılar. adam yeteneğini buna devretti ama onun da yaşı geçmiş gitmiş, neyin tantanası? bari genç birini bulsaydı.

.esas ajanın negan tiplemesi mesela en eğreti duran, adam biraz daha zorlasa negan olacakmış. muhabbetleri falan çok yüzeyseldi. adamda dördüncü evre kanser varmış. vurulduktan sonra şak diye öldü. akciğer kanseri falan mıydı? oralardan vuruldu da hızlandırdı mı? bu olayı da şaka gibi yaptılar.

.toptan psişik olayını açıklamadılar. fbi içersinde kanıt bırakmayan süper bir seri katil buluyorlar. filmin ta yarısında falan bu adamın hasta insanları öldürdüğü ortaya çıkıyor. bir tane çocuk bile öldürebilen bir arkadaş kendini öldüremiyor. yok böyle salaklık yahu. çocuğun beyin tümörü varmış, onu acı çekmekten kurtarmış. mevzu bu, zaten komple mevzu bu ama çocuk özelinde yuh artık diyor insan. kaç zaman sonra ortaya çıkacaktı peki? onun muhabbetini yapmıyorlar.

.her neyse işte eski kurt, acıların adamı, kızı kanserden ölmüş (sonradan kendisi öldürdüğü ortaya çıkıyor ya işte neyse) abimize geliyorlar. yardım istiyorlar. ilkin yardım ediyor, sonra ben beceremem diye bunu ayrılırken yeni bir delil ortaya çıkıyor ve bu çok kötü olacak diyor, çok da kötü oluyor.

.esas kadın oyuncu bunlara inanmıyor, sonra müdavimi oluyor. araba sahnesi falan hiç olmamış. ilk sorgulamacı, sonra inanmacı oluyor. güya ikilem yapacaklar ama yapamamışlar. zaten adamın kendisi de doktor moktor, bilime inanırmış ama böyle de bir yeteneği var. hayırlısı olsun işte.

--- spoiler ---