11 Ağustos 2014

Tonari no Totoro


ruhların kaçışı (Sen to Chihiro no kamikakushi) filmine benzer aslında, yine süper ötesi çizimler ama konu olarak eh yani diyor insan. yani aslında yüreğimizi ağzımıza getiriyor konu olarak, bu bile çok iyi olduğunu gösteriyor ama film bitince de e hani ne olduk şimdi diyoruz. bunu olumlu ya da olumsuz bir son açısından söylemiyorum sadece olayların bağlandığı yer hikaye açısından zayıf ama verilmek mesaj açısından güçlü hale gelmiş oluyor. bir aile filmi, abla kardeş filmi, enerjik kızlarımız var. müzikler hoş, fantastik ögeler çok yok ama güzel. öyle hoş duygular üzerine bir film işte.

--- spoiler ---

.kimseye bir şeycik olmuyor bir kere. hani olmasını mı isterdim? bu ne psikopatlık denebilir ama daha en başlarda kız ağaç içinde kaybolduğunda dedim ahanda aile faciasına bağlayacaklar ama hepsi rahat bir şey olmadığı belli, uyurken buluyorlar kızı. ardından telefon için koşarken kayboluyor, ahanda şimdi kayboldu gitti kız diyoruz yok yine olmuyor. en sonunda ise filmin sona ediği kısımda annesine mısır götürmeye koşuyor üstüne saatlerce kayboluyor, üstüne ayakkabısını gölde buluyorlar arıyorlar ama yine de bir şeycik olmuyor.

.hadi annesi bari ölsün diyoruz hehe, manyaklığa bak. ona da bir şey olmuyor. mutlu mesut yaşıyorlar işte ve öyle de yaşlanıyorlar herhalde. iyi güzel hepsi ama ne bileyim işte sonra hayat böyle mi ulan diyor insan. bazısına böyle bazısına değil tabi.

.şimdi en başına gidersek iki velet abla kardeş, deli enerjilerle ki ninemiz de bu ne enerji diyerek buna vurgu çakıyor, yıkık dökük bir eve geliyor. verendasındaki tahtaya asılıyor ve bu ev çok eski başımıza yıkılacak hahaha yapıyorlar. burada koptum bir kere, böyle bir enerji ile giriş olamaz. perili ev girişlerinde ergen tiplerin come on daddy bizi nerelere getirdi tribi ile kıyas edince durum çok daha iyi anlaşılıyor.

.baba rahat karakter zaten ruhlara falan inanıyor, ormanın ruhuna kızına sahip çıktığı için şükranlarını sunuyor falan. sevgili totoro ise al besle ede şişko bir yaratık, kızlara yardım ediyor ama kimsecikler görmüyor bunu sadece istediklerine görünüyor. kuantum felsefesine göre bunlar o kadar pozitif enerji yayıyor ki ruhları var ediyorlar bence hehe.

.neyse sonunda sevgili kedi otobüsümüz ile annesinin iyi olduğunu görüyorlar. mısırı teslim ediyorlar ve mutlu mesut evlerine dönüyorlar. insan hayret ediyor tabi, bu kadar hastalık dert. başında ev taşıma dert, her birini tatlıya bağlıyorlar. tatlılıklarından ödün vermiyorlar ve hayat bunlara güzel oluyor.

.ergen oğlan tipi de iyidi, her tribine güldüm resmen. sonunda may'i aramaları sırasında sorumluluğu da aldı. adam olacak çocuk yani belli. banyo sahnelerini garipsedim biraz. gerisi iyidi filmin.

--- spoiler ---