7 Eylül 2014

The Machine

filmi çapına göre tatmin edici buldum. yapay zeka, robot meselelerinde hafif klişelerden de gitmişler ama yine de esas hatun arrow'un sevgili sarah'ı olunca insan bunları pek görmedi. insan bilinci üzerine de hafif göndermeli hallerimiz olunca ısındık filme. akışı fena değildi. ortalardan sonra biraz durağanlaştı, sonu da aslında tam tahmin edildiği gibi oldu ama hoştu yine de. görüntüler hiç fena değil, müzikler de idare eder. esas tema müziğini derin manalar yükleyerek basmışlar ama o da hem tanıdık hem biraz iç sıkıcı geldi bana.

--- spoiler ---

.temel meseleler aslında çok hızlı geçti, kuantum bilgisayarı ile bilinç taklit edilebilir diyorlardı zaten de adamlar yapıverdi bu işi. ilk test topun hangi kapta olduğu meselesi enteresan idi, aslında robotlara uygulanan testlere ciddi çalışmışlar gibi hepsi enteresan idi, esas kızımızın geliştirdiği yapay zekaya da bir soru ile işe almış bulundu ve olaylar bu şekilde gelişti.

.ilkin gizli bir kısım var şeklinde ava'mız üzerinden olaylar gidecek sandık ama pat diye hatunu harcadıklarında robocop edası ile geri gelir diye düşündük. tam olarak öyle olmasa da kadının vücudunu, yaptığı yapay zekayı da beyni olarak monte ederek birleştirmiş oldu. tabi bunun için yine altyapı eksik çünkü daha dün tanışmışlardı. yüz tanımlama kullanırken beni aktarma falan demişti ya dinlemedi ve bilinç taklidi meselesi ile devam etti.

.tabi tüm bunları sevgili kızı için yapıyordu ya onu tekrar vücuda kavuşturmadı. sadece bilincini yaşatmış oldu. aslında bir çok fikri harmanlamış oldular çünkü makinalar biz geleceğiz dedikleri halde tesisi ortadan kaldırıyorlar. insan bilinci ölümsüzleşmiş oluyor ve intikam alınıyor.

.her gelişme askeri kökenli çıkıyor, buna diyecek söz yok. yine böyle bir tesis olması, baştaki esas kötünün böyle amaçları olmasına falan hiç bir şey diyemiyorum da ulan niye bilinç üretmeye izin verirsin de sonra ortadan kaldırılmasını istersin? tamam her şey tamam beyin lazım bize diyorlar da sonra beyin bilinç olunca mı şaşırıyorlar?

.madem makina istiyorsun robot yap işte? neden bilinç üretiyorsun? bu kısım filmin en kötü kısmıydı bence ve askeri abimiz haricinde esas adamın kızı için yaptığı cevabından başka da cevabı yoktu. tabi baştaki eleman bostan korkuluğu olaylar bu hale gelene kadar müdahale etmedi falan filan.

.neyse sevgili ava'mızın iyi huylu olması sorun teşkil ediyor ve buna dövüş bilimleri dahil her şeyleri ihtiva eden program yükletiyor kafasında sonra da insan öldürtmeye çalışıyor ama pek kolay olmadığını görünce ki bilincin kanıtı doktorumuzla ilgili resimleri rastgele toparlaması mıymış? sevmek gibi falan demek istediler herhalde oraya neyse fazla kurcalamayalım, bilincini söküp attık diye oyun oynuyorlar.

.zaten oyun olmasa çok saçma olacaktı. bıngıldak çıkartır gibi beyninden bir bölge çıkartıyor ve olay tamam oluyor. robotumuz da o kadar zeki ya oyun oynuyor falan filan derken ek pil olduğunu ancak anlıyor bizim geriye kalan süper zeka bilim insanlarımız ve ondan sonra da zaten makinaların intikamı acı oluyor.

.zırh delici silahlar falan biraz çizik sıyrık yapar dedim ama hiç bir şey yapmadan yolunda sağlam ilerledi. en son esas kötünün beynine parmağı attı ve olaylar bitti. kızının bilincini kurtarma meselesine de kendi beynine aktarıp sonra onu bilgisayara aktarmış oldular. gün doğumunu izlerken de olaylar tamamlandı.

.caity lotz hatun kişisini bol bol görmüş olduk. robot olarak ortaya çıkışı, vücudu ve çıplak dans sahneleri falan hayli iyidi. robota o gözle bakınca robofili falan mı olunur bilmiyorum ama hatun kaslı maslı olsa da gayet hoş. teşekkür ederiyoruz kendisine.

--- spoiler ---