27 Mayıs 2014

Human Nature


tvden başka bir belgesel. imdb ya da tvdb bilgilerine ulaşamadım. 2014 yapımı falandır herhalde, belgesel serisi gibi duruyor. bölüm ismi var ama emin değilim. yine tekil olarak dursun bir köşede devamına bakarsam seri haline getiririm. konseptleri nedir tam fikrim yok, izlediğim bölümde ölümü yenmek meselesi vardı. insan doğası diyince bir sürü şey içine girebilir.

--- spoiler ---

.ilk olayda 2 saate yakın ölü halde kalmış abinin olayını daha geçen başka bir belgeselde izlediydik. devamlı bu hadiselerden oluyor demek. boğulma anı, oksijensizlik ve beynin kendini kapatması meselesini fena anlatmadılar. soğuk olduğu için ölmeden bir süre kendini koruyabiliyor, öyle ölümden dönüş de ciddi bir şans demek hakkaten. neyse bunu anlattılar ve buradan sonsuza kadar yaşayabilir miyiz olaylarına doğru yol aldık.

.önce kan kaybından ölümlere baktılar, sevimli domuz kardeşimizi kestiler biçtiler. özel bir sıvı ile kan kaybından ölmesinin önüne geçmişlermiş. pek anlamadık ama başardılar gibi gösterdiler. en azından domuz ölmedi. tabi kesip biçme yerine sadece kan alsalar olmuyor muydu? hayvanı niye mundar ettiler, şimdi onun eti de yenmez.

.aradaki konular dna diziliminden, hastalık yatkınlıklarına gibi bir şeyler idi. gen haritalarına göre yakalanabileceği hastalıklar açısından oranlar falan veriyormuş fena değildi.

.en ilginç kısmını da sona saklamışlar. çocukken yaşlanan bir tip, teknik terimini şimdi unuttum hemen yazamadığım için ama erken yaşlanma deniyormuş. 13 yıl falan yaşıyorlarmış. acayip kafa, acayip gözler çok enteresan bir tipte çocuk vardı. yaşlanmanın hücresel bazda geri döndürülebilmesi için bu çocuk üzerinde deneysel tedavi yöntemleri deniyorlarmış. tutar da olursa  ölümsüzlük gibi bir şey olabilir herhalde.

.bunlardan başka bir de dondurma muhabbeti vardı. kendini donduran tipleri duyduyduk, bu süreç hakkında bilgi vermiş oldular. adamlar kadere kısmete bırakıyorlar kendilerini. hücreleri bozulmasın diye antifriz veriyorlar sonra da sıvı nitrojen boca ediyorlar. gelecekte de tutup düzeltirler diye umuyorlar. adamlardaki ölüm korkusu inanılmaz.

--- spoiler ---