25 Mayıs 2015

Frequently Asked Questions About Time Travel


şimdi bir nevi tavsiye üzerine izlemek gibi olunca insan çok kötü şeyler yazmaya çekiniyor ama filmi izlerken sıkıldım, gülmedim, feyz almadım. hani komedi filminden ne feyzi denebilir belki ama güldürürken düşündürme olayına girdiler, devamını getirmediler. tabii en büyük işlevi güldürmek olmalıydı ama bir sahne haricinde gülmeye yaklaştığımı söyleyemem. filmi daha önce  görmüştüm de bir itici gelmişti, belki ta o zamandan etkilenmişimdir. yine de karakterleri göründükleri kadar itici değiller ama ısındığımı da söyleyemeyeceğim. zaten komik gelme olayının yarısı bu ısınma olayıdır, yarısı da espirilerdir. ingiliz usulü ziyadesi ile yaran işler yanında komedi unsuru bana yetmedi. bilim kurgu kısmı hele absürt idi ama komik değildi. zaman yolculuğu deyince paradoksundan falan biraz uğraşmalılar ama sadece biz komiğiz diye geçiştirmişler sanki...

--- spoiler ---

.sondan başlayayım, bir kere zaman yolculuğu filmlerinin en büyük çelişkilerinden biri eğer geçmişi değiştirirsen hatıralar da silinir meselesidir. o dünyaları değiştirecek kağıt parçasının silinmesi ile her şey değişti ise hafızalar da silinmeli idi. onun yerine hepsi hatırladı olayları ve üstüne daha büyük zaman çatlakları oluşmuş da şuduru buduru oldu.

.artık bilim kurgu ötesi fantastik oldular çünkü hiç bir açıklama getirmeden (aslında yaptık oldu açıklaması gibi dizi kıvamında bol dialog vardı ya bu yine türe özgü olmalı...) bir sürü atraksiyon yapmaya çalıştılar. çoğusu çok eğreti durdu. en son paralel evren portalı falan şaka gibiydi artık. kendileri de fark etmiş olacak ki artık iyice geyiğe vurdular son görüntüler ile...

.neyse tutunamamış üç kafadarın başından geçen komik olsun diye düşünülmüş öylesine bir hikaye idi. hikaye kraldır lafını besleyemediler. böyle dialog üzerine kurulmuş filmden sağlam hikaye bekliyor insan ama yok yani filmlere gönderme haricinde özenle yapılmış bir şey göremedim ki filmlere göndermelerden de hiç haz etmem. hikaye kraldır deyip de hikaye yapmamak da göndermeyse allah onların evlerine ateşler salsın diyorum.

.elemanlardan biri tam inek, diğeri yazar gibi bir şey, öbürü de öyle geyik bir eleman. oturmuşlar barda işleriyle, birbirleriyle dalga geçiyorlar. derken bira almaya kalkıyor inek olan ve zaman yolcusu hatun ile karşılaşıyor. ünlü olmuşlar da gelecekte çok acayip işler olmuş da falan filan.

.filmin tek orjinal ve komik yani bar tuvaleti (ki şu ingiliz komedilerinde bar tuvaletine ne çok geldik arkadaş) sahnesi idi, aynı hareketleri üçü bir arada senkronize yapması ve üstüne gelen amcaya bilimsel deney yapıyoruz demeleri hoştu. neyse bar tuvaletinde zaman çatlağı varmış da geçmişe geleceğe falan uçuyor kaçıyorlarmış.

.bir de editörler varmış, zaman yolculuğu gücü ile tarihten istemedikleri tipleri siliyorlar imiş. paris hilton göndermesi ile güldürürken düşündürdüler bak abiler, yavrum be. bir de esas kızımız gibi bir nevi güvenlik gücü olan tipler varmış. bunlar zamanda ayarlama yapanlara karşılar imiş. yardım ediyorlarmış falanmış filanmış. pek bir numarasını göremedik.

.zaten olay olarak pek bir numara yapmaya paraları yetmemiş, bir dünyanın sonu maketi gibi bir şey yapmışlar her taraf toz ve koca bir karınca maketi o kadar. gerisi kağıt parçasına yazılanı muhafaza etme üzerine barın içinde geçen bir hikaye idi işte.

.geyik olan tip önden bir dalıyor tuvalete geleceğe gidip bir hayli uğraştıktan sonra saklanıp arkadaşlarının yanına dönüyor. sonra hep birlikte hareket ediyorlar ama dünyanın sonuna gidip öylesine geri dönmekten başka bir şey yaptıklarını söyleyemem. 

.hadi tüm bu olayları öylesine yapıyorlar temellendirmeleri gerekmiyor falan filan da kağıt parçasını kurtarma hikayesi nedir peki? onu da geyiğine kullansalar ve son herkesin öldüğü sahneyi toparlamasalar yine absürtlük seviyesinde bir algı olacaktı ama böyle sanki devamı paralel evrende geçecek komikli ama macera filmi edeasına bürünmüşler o hiç olmamış.

--- spoiler ---