10 Şubat 2017

A Street Cat Named Bob


yav hala inanamadım. bir kedi nasıl insanın omzunda yürürken öyle sakin durabilir? diğer hareketleri bir yana gürültüden, alkıştan, köpekten, insandan, şundan bundan nasıl etkilenmez? inanılmaz bir şey. şimdi bu kedi adamın hayatında pat diye pencereden girerek mi gelmiş? eğitimi falan yok mu yani? kedi eğitilmez sanki ama ne bileyim aklım almadı şaşkınlık geçirdim. yeni dönem gerçek hikayesi imiş, adamın youtube hesabı var filmden kareler gibi. zaten yaşarken fenomen olmuş, yetmemiş üzerine filmini yapmışlar. ben önce çok etkilendim, sonra oha lan bu nedir? nasıl olabilir sorgusuna giriştim. belki filmde dramını, şusunu busunu artırmaya çalışmışlardır. belki bu kadar değildir ama yine de youtube videolarında adam gitar çalarken kedinin yanı başında beklemesi yeterli bir şeydi, yürürken omzunda durması, beşlik çakması falan derken, köpek mi bu? nasıl kedi demekten kendimi alamadım. filmi haliyle çok beğendim, hikayesi ve adamın geldiği nokta biraz garip ama müzikleri, görüntüleri, kedisi falan harika.

--- spoiler ---

.uyuşturucu bağımlılığı meselesi de garip aslında, evsizler meselesini de nasıl anlatmışlar pek idrak edemedim. adam ilkin aç, çöpten yiyor. milletin artıkları ile besleniyor. kalacak yeri yok. bildiğin sürünüyor.

.sonra başkasının arabasında kafasını çekti diye yakalanıyor ve tedaviye başlanıyor. tedavi konusunda bir miktar istekli ama esas tedavisini yapan kadın bir sürü iyilik yapıyor. kalacak yer ayarlıyor, bir kere kedi ile zaten orada tanışıyorlar. devamlı destek oluyor yönlendiriyor. ne bileyim başına o kadar şey geliyor ama ortada bir servet varsa kadın hak ediyor sanki.

.tabii esas kedi hak ediyor, ilkin giriyor pencereden sonra peşinden gelmek istiyor. bakıyor eve dönmüyor, evde de tutmak istemediği için devamlı omzunda her tarafa götürüyor. ilkin sokak müzisyenliğinde yıldız oluyor. sonra salak bir köpek sahibi yüzünden başı belaya giriyor. sokakta müzik yapmasını yasaklıyorlar. broşür mroşür gibi şeyler satmaya başlıyor. omzunda kediyle bir sürü iş yapıyor. gazetecilerin dikkatini çekiyor, orada yayınevi ile ilgili bir kadın gazetede gördükten sonra kitap teklifi götürüyor, bu da garip aslında not etmek lazım.

.her neyse çok popüler broşür satıcısı olduğu için geçen birisi bölgesi olmayan yerde cebine para sıkıştırıyor ve diğer satıcı bunu görüp şikayet ediyor, bir ay yasaklanıyor ve aç kalıyor.

.parasızlıktan mecburen gitar çalmaya başladığı sırada kediyi satın almak isteyen salak bir kadın çıkıp geliyor. yanında şımarık oğlu. senin oğlun kaç para takas edelim diyor. adamın yaklaşım güzel ama hakkaten sokaklarda yaşam uygun değildir mantığı da düşünülebilir. tabii kadın ne bilsin yıldız olacak, paraya para demeyecek. 

.derken kedi tartışmadan ürküyor, o kadar ürkmeyen kedi buna ürküyor. ötede tasmalarını ellerinden kaçıran insanların köpekleri de koşturuyor. kedi kaçıyor, yüreklerimiz ağzına geliyor. kayboluyor sonra, iki gün ortalarda görünmüyor. gelip gelmeyeceğini tedirgin şekilde bekliyoruz. sonra yine aynı girdği pencereden bulup giriyor, pek seviniyoruz. göz yaşlarına boğuluyoruz. allah patisine zeval vermesin, bir erkek kediye göre nasıl munis böyle, nasıl yumuşak huylu insanın aklı almıyor.

.kabaca olaylar böyle işte. adamın görüntülerinden cidden bu kadar açlık çektiğini anlayamıyoruz aslında ama ne kadarını abarttı, ne kadarı gerçekten yaşandı allah bilir artık. ben en çok kediye ilaç mı? yoksa kendine yemek mi meselesinde etkilendim. aynı zamanda parasız kaldığı vakit, paranın bitişi, kedinin açlığı meselesi de çok dokunaklıydı. tabii kedi kendini doyurmuyor muydu dışarda? sokak hayvanı olmayan yerde bob film oluyor, bizim buralarda kedi kaynıyor ama film yıldızı olan yok. böyle de acayip bir şey.

--- spoiler ---