3 Haziran 2015

Berberian Sound Studio


gereksiz bayık bir film olmuş, ne korkusu var ne dramı var ne gerilimi var. farklı bir iş yapalım demişler de arada gargara ettiğimiz kısımlar haricinde öyle dişe dokunur bir gönderme de alamadım. yine de filmlerdeki ses efektleri açısından belgesel niteliğinde olabilir tabii o da gerçeğe yakın bir şeyler yapmışlarsa, geri kalan hikayesine artık güldüm. giriş ve çıkış müzikleri hoştu. hani müzik ile duygu değişimi olaylarını güzel yansıtmışlar, güzel kafa karıştırıp sonunda bir şey de anlatmıyorlar ama ne bileyim böyle filmlere hafif ayar oluyorum. son kısım iyice dikkatim dağıldı artık büyük bir mesaj verdilerse de kaçırdım kusura bakmasınlar.

--- spoiler ---

.son sahnede yumuşak huylu ingiliz abimizi perdede beyaz ışığı gördü demiş gibi oldular. baştan beri filmi göremiyorduk, film kendisi miymiş yani? benzeri gibiydi ama diğer taraftan hayalen de olsa kendini film içinde görmeye başlamıştı. bunlar tamamen karman çorman oldu. hani birden pat kendini film içinde bulsa o değişik olabilirdi.

.hele hele yönetmen edası ile karı kaldıran tip, filmin başında yönetmen adı diye yazan tip oyuncunun ismi falan da insanın bir kafa gidiyor geliyor ama tabii film ingiliz yapımı, yönetmeti yazarı farklı. bunları güzel yapmışlar ama işte içine hikaye de katalım dememişler.

.italyan bir ses şirketine gelen ingiliz ses teknisyeni abimizin dramı gibi bir şey film. olay sadece uçak bileti parasını almaya yoğunlaşıyor, o derece hikayesiz bir film. seslendirmeler, korku ve kesmeli biçmeli film göndermeleri yapıyorlar ama hiç görmiyoruz.

.sadece eğer gerçekse sebzelere yaptıkları işkenceyi görüyoruz. maruldan cidden bıçaklama efekti yapılıyorsa bunu denemek boynumun borcudur. rahatlatıcı da olabilir arada, bu yüzden film işlevli aslında ama işte bir sürü de israf var arkdaş hehe, adam kesseler daha iyi yani o ne öyle...

.bunlar haricinde stüdyo ekibimiz var, kendini kullanılmış hisseden bir kadıncağız var filmin sonuna kadar yapılan kayıtları yok edip gidiyor, resmen filmi ıskartaya çıkartıyor. sonra tekrar kayıt almaya çalışıyorlar ama olmuyor da olmuyor. bizim teknisyen kafayı yiyor, anasından gelen mektuplar dialoglara mı giriyor? yoksa dialogları anasından gelen mektuplar olarak mı okuyor? oraları hiç bilmiyorum. bunları güzel karıştırdılar da işte sonunu bu karışıklığa uygun bağlamak yerine beyaz ışığa verdiler o olmadı.

--- spoiler ---