25 Aralık 2015

The Lobster


beklentiyi düşürerek izledim, giriş gelişme hoş sayılır ama finali falan çok abartı ve bayıktı. gönül ilişkilerine verdikleri mesajları yiyeyim dedim. oyuncuları belli kalıpta oynatıp üstüne belli kalıpta müzik basmak falan fena fikir değil ama işte kasmış bir yerden sonra insanın içini açmıyor. absürtlüğün boku çıkmış, güzel bir konuyu heba etmiş. bir iki yerde gülümsetti. romantizmi falan saçma sapandı. bilim kurgusu da öyle hayallerimize bıraktılar. dialoglarla geçiştirdiler. değişik bir dünya tasarımı, pek tepkilenmiş abilerimiz herhalde, mesajı da iyice yedirelim demişler.

--- spoiler ---

.film yalnızlık allaha mahsusdur türkçe posteri ile falan çıksın. kapağındaki tavrı anlamadıydım ama boş sarılma falan en büyük göndermesi herhalde. duyguların ağır sorgulamasını falan bulabiliriz burada ama ülen göz çıkarma muhabbeti nedir?

.miyoptan girdiler, başı ve sonunda aynı muhabbet. gitti kendine miyop hatun buldu. aşık olmaları yasak iken aşık oldular sonra hatunu kör ettiler. lan niye kör ediyorsunuz? türk filmlerine gönderme var kesin buradan. yunanlı yönetmenin yaptığı iş işte hehe.

.neyse kadın kör olunca adam gözünü çıkarmaya karar  verdi ve kadın beklemede kaldığı sırada film bitti. bence haliyle adam gözünü çıkartamadı. manyak mısınız lan şeklinde algıladık ve bitti. yalnız kalacağıma gözümü çıkartırım da diyebiliriz. uyumlu olmak için göz çıkartırız, sert bölgelere kafa atıp burnumuzu kanatırız falan, ne bileyim her şeyi buna bağlamak da bir yere kadar mesajlı bir yere kadar saçma.

.elemanların dünya algısında yalnızlığa yer yok. tüm dünya ailelerden oluşuyor. yalnız olanı polis alıyor, diz çöktürüp sorguluyor. tırnak kontrolü falan bile yapıyor. yalakadıklarını otele götürüyorlar. çiftleştirme, eş bulma ritüelleri falan acayip saçmaydı. zaten absürtlüğünde yine mesaj alıyoruz bol bol.

.bizim esas bıyıklı ve kalın kaşlımız (kendisinden hiç haz etmem ama güzel oynamış) otele düşüyor. 45 günde eş bulamazsa hayvan olacak, abisi de köpek olarak yanında ve olaylar gelişiyor. av muhabbeti ve gün kazanmak falan iyidi ama işte o kadar.

.duygusuz hatunun köpeği tekmeleyerek öldürmesi şaka bile olsa bokum gibiydi. bu ne lan? verdiğiniz mesaj nedir orada? hayvan hakları savunucularını göreve davet ediyorum.

.neyse duygusuz kadın bunun kendisini kandırdığını görünce ihbar etmek istiyor ve adam kadını paketliyor, hayvana çevrilen odaya atıyor ve otelden kaçıyor. diğer tarafta aşık olmanın, cinsel ilişkinin yasak olduğu gruba katılıyor.

.başlarındaki hatun da ayrı bir manyak, acayip cezaları falan var. neyse orada da gidiyor aşık oluyor kadının tekine, saçma sapan iletişim hareketleri, çok aşırı aşıklar ama günlük tutuyor ve bunu güzelce saklamıyor. ortaya çıkınca da işler karışıyor.

.hele çift oldun kaç kurtul falanı da yok. sanki örgütler gibi saçma sapan işler oluyor. kör kadının diğer kadını bıçaklama sahnesini de anlamadım. çok saçma geldi bana.

.derken lider kadını da paketliyor. kazdığı çukura köpekler parçalasın diye bırakıyor. orada da hikayeleri toparlamak istemişler herhalde. iyi güzel derken kaçıyorlar. dar pantolonu ile kaçıyor üstelik, geliyorlar bir yerde oturuyorlar. kör olmaya karar veriyor ama film tamamlayamadan bitiyor işte. sonra da kendimizi sorguluyoruz değil mi? yok artık daha neler?

--- spoiler ---