12 Ekim 2014

Secrets of Wild india


vahşi hindistan demişler de külliyen yalan tabi, uydurmaya çalışmışlar. kaplan ormanı adlı bölümünü izledim. üç adet bölümü varmış, denk gelir miyim diğerlerine izler miyim bilmiyorum. görüntüler hoş, müzikler pek hoş. arada bilgi niteliğinde yazılar basmışlar. mesela kaplanlar günde 50 kez çiftleşir gibi tabi çiftleşme döneminde, insanın aklında bu kalıyor tabi ne yaparsın hehe? 

e02:
Tiger Jungles

--- spoiler ---

.ağustos böcükleri ile ilgili enteresan bilgi edindim. cırcırlarını dişiler için yapıyorlarmış bunu. hindistan'ın böcükleri için midir? geneli açısından mı böyledir onu bilemedim. ağaca yapışmaları da içinden şekerini emip, suyunu dışarı atmaları şeklinde bir süreç ile ilgiliymiş. toplanınca fena gürültülü oluyorlarmış, yemeye gelen kuşları bile etkiliyormuş bu durum.

.güneş altında meyvanın etkili bir alkol olması ve sarhoş olan maymun meselesini daha önce duyduydum. hindistan'a özgü müdür bilmiyorum ama oranın maymunlarının kafa güzel demek. isimlerini unuttum artık genel adları ile bahsedeyim.

.kızıl köpek dediler sanırım, 18 kilo hayvan koca avları indiriyor. 200 kilo ağırlığında geyikleri hüpletiyor. amuda kalkıp işiyor falan pek enteresan geldi bana bu. av olayını çekememişler ama yalan söylemiyorlardır herhalde.

.kaplan bölümü demişler ama kaplanlara dair pek bir şey göremedik. suda serinliyorlar, bir anne avlandı. çiftleşme öncesi kurlar falan (çiftleşmeyi çekememişler) derken olay bitti. ağır erkek kaplan ortalarda dolanıyor, bir tane ceylan gibi bir tip avlanma mesafesi sınırında kaplana sesleniyor git burdan diye. 15 metre civarından ötede olunca meyletmiyormuş çünkü av ondan daha hızlıymış.

.baştan sonra görülen hayvanların hepsi pek besiliydi. hindistan'ın insanlarından daha iyi durumdalar desem o da bana zarar şimdi. temmuzun ortasında yağışlar ve yeşeren doğa falan derken hiç biri aç kalmıyor gibiydi. tabi kamera efekti, algıda seçicilik falan filan olabilir.

.bir de kızıl köpekler ve yöresel bizonların kaplanları öldürdüğüne dair söylentileden bahsettiler. önüne gelen kaplanı bile öldürüyormuş tarzında efsane gibi geldi bana. hadi bizonların asabi tavırları bu tiplerde de var gibi ve cüsseleri müsait de köpekler nasıl öldürür yahu?

--- spoiler ---

e03:
Desert Lions

--- spoiler ---

.çöl aslanları adlı bölümümüzü tam izledim denemez. gürültüden anlatımlarını zor seçtim. gözüm de tam tv'de değildi ama artık olduğu kadar yazayım. öncelikle hindistanın aslanlarının simasını hindulara benzettim. toprağın canlılar üzerindeki etkisini insan görüyor. görmek için bakmakla ilgisi var mı bilmiyorum ama cidden benziyor.

.bu aslan kardeşler daha zayıfmış, afrikadaki aslanlara göre daha ufaklarmış. bu bile hint fakirlerine andırıyor ama aslında hindu abilerimiz nesli tükenmekte olan canlılar konsunda iyi işler başarıyormuş. aslanların sayısını 400'e artırmışlar. akbaba mı neydi? onları da geri getirmişler.

.ceylanları elden besledikleri kareler var ki enteresan hakkaten. nasıl alışmışlarsa artık. sokak ceylanı hesabı, insanlardan ürkmüyorlar. bir arada yaşam, canlılara saygı gibi gibi şeyler söylendi.

.develeri gördük bir miktar, kendilerinin vahşisi artık kalmamış. çöl hayatına uygun canlılar. anatomilerini incelettiler işte, üstün körü oldu.

.leopar resmen köylerin dibinde duruyor. çobanın sürüyü gözüne kestmişti ama uzaklaştılar. kaplan ve leopar vakalarını hindu kardeşlerimizden izlemek mümkün, youtube'da bir sürü böyle video vardır.

.öyle deli bir av sahnesi ya da başka bir şey pek yoktu. yavrum yazık aslanlar leş yiyordu zaten. ha bu arada akbabaların koku duyusu yokmuş dediler kulaklarım yanlış duymadıysa. leş yerken koku almıyorlarmış yani.

--- spoiler ---

e01:
Elephant Kingdom

--- spoiler ---

.şaka maka tüm seriyi izledim ama sadece izledim nerdeyse yine çok fazla gürültü vardı görüntüler ile yetinmek durumunda kaldık. fıl krallığı demişler ama çok fazla fil göremedik, fillerle ilgili daha detaylı belgesel izlemişliğimiz vardır. yavrusuna dizi ile destek olan tip hatırda kalıcı, diğerleri pek bir şey yapmıyordu zaten. bir kaç tane daha yavru fil vardı tabi, biri pek yürüyemiyordu. diğeri emiyordu falan, kaçırdığım kısımlarda da filler varsa, krallık olabilir hakkaten hehe.

.bir de aslanlarına göre filler pek bir besliydi. en büyük filer yoksa burada mı? o kısmı pek anlayamadım ama ciddi büyük hayvanlar. afrikadakilerle pek karşılaştırma yapmadılar bu sefer.

.yılan görüntüleri pek güzeldi, temiz çekmişler üstüne önüne geleni hüpletiyor abimiz. yılanı da yiyor ama en küçük domuzu hüpletmesi falan bir hoş ediyordu insanın içini. yesin de büyüsün yılan abimiz.

.sevgili kaplanları da bir miktar gördük sanki ama pek bir aksiyonda değillerdi. yöresel bizon kardeşlerin boynuz uzunluğunu vurguladılar ha bire, daha da başka bir şey göremedim ben uzaktan.

.bu arada yeni fark ettim, orjinal dilinde david abi sunmuş. sunumuma büyük haksızlık gibi olmuş böyle, kaplanlarla ilgili seri vardı. onun devamı gibi bir şey olmuş herhalde bu seri. hatırladığım kadarıyla yapımı da benzer idi.

.bol bol gergedan gördük, kendileri ile su samurlarını aynı karede görmek de hafif komikti. uzaktan geliyorlar su samurları bir bakıyor topluca, dev gibiler zaten onlara göre. yaklaştıklarında da söylene söylene kaçıyorlar.

--- spoiler ---