30 Ekim 2014

Wild Japan: Snow Monkeys


belgesel seri mi? tek bölüm mü? aratmalarda tam bir sonuca çıkamadım. natgeo wild sayfasında tek bölüm görünüyor. vahşi japonya diye kendilerine ulaşabiliriz. kar maymunlarının hayatlarını izlettiler. görüntüler hoş, müzikler hoş, maymunlar zaten epey bir şirin. hele yavrucaklar farklı boyuttalar. soğuk yüzünden daha masum görünüyorlar nedense, afrikanın şebekleri nerde japonya'nın maymunları nerde. hele bonobo'lardan hiç bahsetmiyorum. bunların çiftleşmesi bile çok saygılıydı. belgesel severler sever bunu diyorum.

--- spoiler ---

.çiftleşme çağrısı bir enteresandı, sakin bir yere geçiyorlar öyle kalabalıkta yapmıyorlar. sonra hop oldu da bitti maşallah. bunca yıllık maymun çiftleşmesi izlerim, çok terbiyeli geldiler bunlar. tabi çiftleşme dönemi erkeklerin agresifliği ve yabancı erkeklerin kavgası falan oluyor. bunlar allahın emri haliyle.

.bir tane anneye dadanıyor bir tanesi, yavrusundan ayırıyor. hengamede sürünün erkeği koşup geliyor yabancı erkeğin ağzını burnunu kırıp yolluyor. sürünün liderini pek beğendik. hiro muydu adı neydi? zaten isim koymaları da komik sayılır ama öyle sessiz sakin bir tip idi. çiftleşme dönemi biraz hareketleniyor kendisi haliyle.

.bundan başka bir iki güzel mesele vardı. bir tane yavrucak bu alfa erkeğine yanaşıyor. tek başına duruyor diye yanına gelip oturuyor, ilkin pek yüz vermiyor ama sonra arkadaş oluyorlar. üstelik senelerce takip etmişler veledi dişi maymun gibi sırtında taşıyor devamlı.

.yavru bu şirinliği ile sürüdeki statüyü katlayarak artırıyor. annesi düşük rütbeli bir dişi idi ama bu yüksek rütbeli abi ile takılarak işi tamam ediyor. tabi bu insan bakışı, eleman bunun farkında mı? belki kameralar yokken güzel de dövmüştür yavruyu ama uzaklaşmamıştır, kim bilir artık o kısımları ama çektikleri kısımda gayet iyi anlaşıyorlar. kendi çocuğudur kesin, bundan hiç bahsetmediler. sürüde tek erkek yok ama öyledir diye tahmin ediyorum.

.bir diğer garip mesele terk edilmiş bir yavru olayıydı. dişinin teki evlat ediniyor yavruyu ama hasta herhalde ölüyor sonunda. ne olduğunu tespit etseler iyidi. üstelik tüm bu hadise öyle vahşi doğada diye gösteriyorlar da bir sürü tesis var. sıcak su kaynaklarından ötürü herhalde bir sürü hortum mortum, beton meton üzerinde takılıyor bizim maymunlar.

.statü kavgasını bu tür belgesellerde çok izlemiştik, bunda pek bir şey olmuyor. bir tane yüksek rütbeli bizim şapşal oğlanın annesine saldırıyor ama sonra tatlıya bağlanıyor mesele. alfa erkek de anında müdahale ediyor.

.veletlerin kaybolması da garip hadiselerden. allah koruyor desen o kadar da korumuyor herhalde ama bağırınca annesi buluyor yine allahtan. bu soğukta başka şansları yok tabi.

.tımar meselesi bir acayip zaten. tımarlayanlar daha memnun gibi, protein kaynağı diyorlar da o kadar var mı parazit diye insan düşünüyor.

.dört mevsim geçişleri iyi olmuş, mekanı da güzel çekmişler. karlar derken güneş ve yeşillik, akan sular, derken sonbahar ve kışa geri dönüş. bir bakıyorsun yavru nüfüsu patlıyor. pek şirin görüntülerdi.

.baloncuk yapan tipe selam ediyorum buradan, pek meraklı, aklı güzel bir tipti. yağmur altında sıcak banyo ve çıkan baloncuklar ise resmen beynini yakıyor hayvanın. çok enterasandı bunlar, çok...

--- spoiler ---