31 Ocak 2017

ARQ


adamlar bir silindirle film çekmişler, bilim kurgu yapmışlar. tipler dizi oyuncularından, döngüler üzerine bir film işte. ha izlerken keyifliydi, bir sürü mantık hatasıyla birlikte kötü değildi. dünyaya ne olduğu çok anlaşılmıyor. zaten geniş ölçeğini de pek yapmak istememişler. sonu daha iyi olabilirdi. yarım kalmış, bitmemiş ama her şeye rağmen sürükleyici işte. biz bilim kurguyuz diye iki tane de teknolojik alet atmışlar ortaya, onlara güldüm. ne bileyim genel olarak havası böyleydi. bir yandan komik, diğer taraftan sürükleyici, zaman yolculuklu film izlemek istendiği vakit işe yarayabilir. başka türlü aşırı boş gelebilir.

--- spoiler ---

.dünyada enerji sıkıntısı olmuş. hava gitmiş, yiyecek gitmiş. her şeyler gitmiş ama hala birbirini öldürmeye çalışan gruplar var. buna dair laflar ediyorlar ama o elmayı da yiyorlar. bir elmaya muhtaç kalmış insanlar ama hepsinin kiloları tam, nerden gıdalarını alıyorlar? yoksa elma organik falan diye mi afiyetle yiyorlar? hiç biri anlaşılmıyor.

.geniş ölçekli anlatımları yapsalar yine bir evde geçse hikaye daha iyi olabilirdi. dünyanın başına ne geldiğini de güzelce anlatsalar bir şey kaybetmezlerdi. teknoojik televizyonlarını dinlerken biraz anlatıyorlar o kadar.

.esas eleman bir tane alet yapmış. sınırsız enerji istemiş. kendi kendini yenileyen enerji geyikleri olurdu, onun filmini yapmışlar ama adam sınırsız enerji yerine zaman makinası üretmiş. belli saatler içinde döngü yaratıyor.

.enerjisi bu şekilde de bitmiyor olayı iyidi aslında. en makul muhabbeti o. zamanı hızlandırması, saatlerin de hızlı akması komikti. hızlı akan zamanda gözlemci de aynı zamanda değil mi? hızı nasıl ayırt etsin? dışardan birine göre değişiyor olmalı. bunlara hiç dikkat etmemişler. aynı zamanda döngü dışındak insanlarla irtibat kuruyorlar, o da biraz saçma. irtibat falan kuramamaları gerekir. zaman farkı varsa hele ohoo.

.neyse ilkin tek eleman hatırlıyor, sonra kadın ve katil hatırlıyor. herhalde aletin yanında ölenler hatırlıyor diyoruz. bir sürü deneme, binlerce deneme yapmışlar. onu da sonradan öğreniyoruz. 

.arq'ı kapattıktan sonra neden tekrar açıyor? adamın eli kanlıydı? ölmemek için mi açıyor? bunları cevapsız bıraktılar. tekrar açtığı zaman kesinti oluyormuş, kayıt hatası veriyormuş. kendilerine video bırakıyorlar ve tekrar deniyorlar. filmin sonu yok yani, sonunun ne olduğun öğrenemiyoruz. adam kadına güvenmeyi ve teröristler ile işbirliği yapmayı öğreniyor. terörist derken diğer örgüt devleti, direnişçiler de teröristleri temsil ediyor. zaman makinasıyla da dünyayı kurtaracaklar. nasıl kurtaracaklarsa artık?

--- spoiler ---