13 Ekim 2014

Mindscape


sonunu tam anlamadım, daha net olsalarmış iyimiş. biraz şaşırtmaca kısımları enteresandı. biraz kendi dediklerine uymadılar gibi oldu. esas kızımızın tam özelliği neymiş onu da açıklamadılar. sonuçta bir sürü yeri açıkta kaldı. hafiften başka filmlere de benzettim. idare eder bir polisiye diyebiliriz işte. görüntüler fena değil, müzikler de aynı şekil idare eder. gerilim dozu arada güzel artıyordu.

--- spoiler ---

.en iyi kısmı inception misali anı içinde anı takılmasıydı. bellek dedektifleri diyorlar bunlar kendilerine. psişik güçleri olan tiplerin resmi olarak kullanımından bahsediyorlar. somut kanıtlar kadar olmasa bile mahkemece kabul gören bir süreç ve bu şekilde çözülmemiş davaları falan çözüyorlar.

.anı içinde bir kesit ile başlıyoruz. esas dedektifimiz kendi anısının su etkisiyle kriz geçiriyor ve biraz dinlenmeye ayrılıyor. sonra para suyunu çekti yeni görev ver bana şef diye gidiyor patronunun başına, o da anna diye bir kızın davasına yönlendiriyor.

.özel kız, şu bu derken hiç de bir özelliğini göremiyoruz kızın. sadece kafa çalışıyor. dedektifle baştan beri oynamış. güzelce suçu üstüne atıp kayıplara karışıyor. babası deli diye bunu kapatmaya çalışıyor. kendine zarar veren bir tip. öğretmenini baştan çıkarmış hapse yollamış. öyle iğrenç biri hehe. kendisi american horror story'nin kızı bu arada.

.neyse dedektif kıza inanıyor, kötü değil diye düşünüyor. bir miktar kendini kaptırıyor. küçükken buna bir şeyler yapmışlar diye düşünüyor. patronundan bile şüpheleniyor falan derken. bir gece ansızın telefon geliyor. evlerine gittiklerinde kendini komplo içinde buluyor.

.manevi değeri yüksek anahtar diye bir şey kakaladıydı buna, o bile kameraların olduğu odanın anahtarı imiş. o derece her şeyleri düşünmüş baştan itibaren ama sonunda dedektif hapiste iken bellek dedektifi ile anılarına giriyorlar ve gerçeği öğreniyorlar. yine de kızın hayatta olduğunun kanıtı gerekiyor imiş. tam da bu zamanda bir fotoğrafını gönderiyor ve hapisten çıkıyor.

.baştan beri sat ulan dedikleri yazlık eve gidiyor, bir bakıyoruz gördüğü kadının çocuğu olmuş. eşi yanında mutlu ve mesutlar. şimdi bu kısmı hiç anlamadım. anılara sığınmak gibi bir şeyler geveliyor ağzında. gerçeği değiştirmekten bahsediyor. buradan anladığım kadın bunu terk etmiş ve adam da intihar etti, benim için öldü diye düşünmüş herhalde de eğer böyleyse baştan beri bu depresyon neden? ha tersinden intihar etmiş de bu etmediğini düşünmüşse mutlu aile tablosu içinde niye kendisi yok? yani son görüntüler anı falan mıydı? 

.daha da karıştıramazlardı yani yan konunun sonu itibariyle pek bir şey anlamadım. baştan beri takip etti dediği adam da kendisinin anılarına girmiş dedektif imiş. bunun hakkında da kızın anılarına girerken varlığının farkında olmayacaksın, olursan karışır falan filan demişti. pek de tutarlı oldu denemez yani. neyse böyleyken böyle işte.

--- spoiler ---