6 Kasım 2014

Autómata


bence film pek olmamış, ispanyol abiler ile bulgar abiler yapamamış. mesaj yedirelim demişler ama normal senaryoya hiç özen göstermemişler. tamam robottur, yapay zekadır her türlü izlemesi keyifli de film akarken insan fitil oluyor bazı yerlerinde... görüntülerin ve robotların da çok para harcanamadan yapıldığı belli idi. çabalarından ötürü kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. sevgili banderas abimiz yaşlandıktan sonra atağa kalktı herhalde, cehennem meleklerinden sonra bu filmde karşılaştık kendisiyle. kötü polis rolünde american horror story'nin ilk sezonlarında gördüğümüz tip de vardı.

--- spoiler ---

.bir kere radyasyon meselesini yapamadılar, bebek ölmez mi o kadar radyasyona? dışarda radyasyon var dediler. hatta diğer ekip gelirken ilaç falan bile aldı ama tuttular yeni doğmuş bebek getirdiler. nasıl zarar görmedi? onu geçelim günlerdir radyasyon alan ve ben burada öleceğim diyen banderas abimize niye bir şey olmadı? hele kusmaya bile başladıydı.

.sonunda okyanusa geldiler iyi güzel de yaraları ne olacak? radyasyon ne olacak? öldü mü şimdi? diğerlerine ne oldu? okyanus civarlarında yerleşim var mı? hiç bunları açıklama zahmetine girmediler. tatil beldesi gibi bir yer mi? oraya gitmek istediğine göre insanlar da olmalı diyorum ama yine de göstermelilerdi.

.ta en başında sigortacı eleman olarak bu işlere neden daldı böyle bodozlama? üstelik peşini bıraksın diye patronu isteğini de kabul ettiydi. ben mi yanlış anladım diye şüphe ettim ama filmin gelişme bölümü tamamen allaha emanet olmuş. hele birden çok robot nasıl piyasaya çıktı onu da hiç anlayamadım.

.kendini yakan tip ve kendini tamir eden tip, ikisinin kodlarını diğerleri ile paylaşınca aydınlanma falan yaşadılar iyi güzel de diğerleri nerden geldi? üç dört tane vardı. açıkladılarsa da göremedim ben, bir baktık robot olmuş her yan.

.ilk ortaya çıkış, ikinci kuralı nasıl aştığı ve bilinç sahibi olduğu konusunda da açıklama zahmetine girişmediler. insan gibi bir anda ortaya çıkmıştır diye lafı koydular güya da sanki böyle mi hikaye yani? gelişmemiş vahşi maymun meselesi de laf koymalıktı tam.

.filmin en iyi yeri giriş kısmıydı, güneş patlaması dünyayı mahvetmiş. insan nüfusunun %99.7'lik kısmı ölmüş, nüfus 21 milyona düşmüş. 2044 yılında makineler yapmışlar. automata dedikleri bu robotlarla şehirler falan kurmuşlar, onlar olmasa hayatta kalamayacaklarmış. bu robotların da iki adet kuralı var imiş. zarar vermemek ve kendini değiştirmemek. başkalaştırmamak demiş çevirmenimiz ama başkalaştırma diye okuyana kadar insan zorlanıyordu.

.kendini değiştirme konusundaki kuralı ilk deneylerde yaptıkları kuralsız yapay zeka ile edinmişler. sınırlamazlar ise tehdit oluşturur imiş. klasik robot filmi mantığı işte, bu sefer robotlar insanları yemeye çalışmıyor da kendi hayatlarını yaşamak istiyorlar. fark buydu sadece. yine de insanoğlu kendine tehdit olarak görüp yok etmek istiyor. kötü adamlar ve genel yapım da bu açıdan cılızdı. bir kaç kişi ile dünyayı temsil etmişler.

--- spoiler ---