20 Kasım 2018

Searching


güzel düşünce ama biraz abartmışlar. bilgisayar ekranından dışarı çıkmamak için haberleri internet yayınından canlı haber olarak vermek çok da manalı gelmedi mesela, madem öyle, tüm hikaye de haber olabilirdi. başka türlü bir şeyler düşünebilirlerdi. gerektiğinde güvenlik kameraları gerekmediğinde de haber. hem haberleri kim izliyor diye göstermişler? bazen kimin ekranı olduğu da karışmış. bunlar haricinde gizemi, gerginliği ve hikayesini güzel yapmışlar, güzel işlemişler. son kısmı da heyecanlı geçiyor. ekrandan izlenen bir göndermeli hayat hikayesine göre güzel yapılmış bir film. abartmak yerine daha uygun çözümler olsa daha başka bir boyuta gelirmiş, belki ilerde bu tarz film türleri daha çok olacaktır. kısmen kameranın filmin içinde olduğu yapımlara benziyor ama bu sefer özel olarak bilgisayar ekranından izliyoruz dünyayı. 

--- spoiler ---

.windows 98 ile başlamışlar. yeni kullanıcı oluşturmalar yeni karakterler gibi aktarılmış. bir küçük kızları olan çekirdek bir ailenin dramını yapalım demişler. hemen filmin başında anne karakteri ölüyor, onun da ölümünü windows 98'in ajandalarından görüyoruz.

.mac'den nasıl bir para aldılarsa sanki teknoloji ilerleyince mac'e geçmek zorunlu gibi göstermişler. facetime komple açık kalmış. dram oyuncusu olarak esas oyuncunun suratını facetime'da yerli yersiz görüyoruz.

.araştırmalar yaparken falan biraz saçma kaçıyor, görüntülü görüşmelerde hadi anlayacağım ama bir yerden sonra niye telefon değil de bilgisayar diye de insan soruyor. güya iyi bir baba ama karısının ölümünü atlatamamış. kızı ile yazışmalar yaparken film ilerliyor. ne zaman geleceksin, şudur budur muhabbetinden sonra gecenin üçünde üç kez çaldırıyor, adam uyuduğu için duymuyor.

.sabah ortadan kaybolduğunu çok geç fark ediyor. devamlı bir kaytarıyor havası estiriyorlar. sonra işler karışıyor. kayıp bürosundan bir kadın çıkıyor, ödüllü bir dedektif ama sonradan olayların farklı olduğunu anlıyoruz.

.kızın hesaplarını bildiği bir mail adresinden yavaş yavaş açıyor. bir tane mail adresinden tüm hesapları kurtarabilirsiniz muhabbeti yapıyorlar da artık google hesapları o kadar kolay kurtarılmıyor.

.neyse bir iki kısayol numaraları da gösteriyorlar. tüm sosyal ağlara geçiyoruz. zaten facebook geçişi törenli gibi, sonra instagram çıkıyor. hepsi zaten hayat hikayeleri açıklarken gösteriliyor. tersinden kızın başına ne geldi, arkadaşları kimdir muhabbetine de sitelere giriyoruz. bir de youcast gibi bir şey çıkıyor. arattım öyle bir site yok ama periscope gibi bir site, orada ters bir tipi fark ediyor. dedektif hemen o tipi elediğinde zaten insan bir garipsiyor.

.sonradan o tipin oğlu olduğu, kızla ilgili olduğu ama paralarını çaldığı ortaya çıkıyor, oğlanın biraz garip olmasıyla da açıklıyorlar ya önemli değil işte. kıza paraları geri vermek için buluşmuşlar, heyecanlanmış kızı uçurumdan aşağı itmiş. bunların hepsi adamın en son vazgeçtiği sırada ölüm törenini düzenleyecek firmanın reklam yüzü olan bir kadını tanımasıyla ortaya çıkıyor.

.oradan kendi başına araştırdım dediği kadına ulaşıyor, hiç araştırmadığını öğreniyor. dedektife ulaşmaya çalışınca gönüllü olduğunu atanmadığını öğreniyor. o sırada cenaze töreni canlı yayınlanıyor. oradan dedektif karının alınmasını izliyoruz. bu karıyı götürürken şu kadar gün zaten ölmüştür diyorlar.

.yok efendim ölmemiş olabilir, fırtına koptuydu suyunu içmiştir diye düşünürlerken polis kameralarıyla olayları izletiyorlar. arabalar geri dönüyor, kızın düştüğü yere operasyon düzenliyorlar ve kız kurtuluyor. hepsi o mac'in son kapanma anında görülen bir fotoğraf yüzünden.

.kimseye bir şey olmuyor, dedektif ve oğlu hapse giriyor böylece film bitiyor. mac kapanışı ve film bitişi. bir yerden sonra aynı ekranda mac açınca insan karıştırabiliyor. öyle değişik bir hal işte.

--- spoiler ---