19 Mart 2015

Interstellar


filmle çok uğraşmışlar belli ama iş olsun diye saçmalamışlar biraz, bu kadar uğraşılan filmlerde neden böyle yaparlar hiç anlamıyorum. aşk hikayesi yoksa mesajına yedirelim derler, insanlığın sonunu yaparlar ama tek bir kişinin hayatta kalma mücadelesiyle her şey karma karışık olur. şu senaryonun gizem içersinde bırakılan senaryosuna odaklansalar harika olacak iken adamlar artık son kısımlarda abarttılar, kendilerini aştılar. yok artık daha neler dedirttiler. kara delikler öyle bir şey olmamalı lan, kimin teorisi ise bu çok saçmalamışlar ama neyse yedik yuttuk. tematik müziği, ilk koordinatların keşfinde başlayan ve cast'ın akış müziğinde çalan müzik pek tatlıydı. özütümü bulmuş gibi oldum.

--- spoiler ---

.en çok ilk olaya takıldım. her şey onun yüzünden de mahvoldu ama kaderlerinde bu varmış diye bitirdiler aslında o yüzden takılmak çok önemli olmuyor ama yine de ulan madem robotunuzun eli ayağı var binin sırtına götürsün, her saat yedi yıl dediniz sonra saçma sapan işler yaptınız.

.hele hele insan inmeden önce bir gezegene bakmaz mı? çevre koşulları neler? bir analiz etmez mi? dev dalgaların arasında ölmüş önceki ekip, bunun bilgilerini almak için bizim ekip geliyor ve ekipten birini bırakarak yollarına devam ediyorlar ve tabi en önemlisi yirmi yıl kaybediyorlar hehe. şaka gibiydi...

.ilkin hangi gezegene gidelim meselesini tam çözümleyemedim herhalde en yakın ve en iyi ihtimal olandan yola çıkmışlardır ama bir kara deliğin yörüngesinde bir saatin yedi yıl ettiği bir gezegenden nasıl hayır bekliyorlar? hele hele oradan sinyal zaman nasıl kaymadan iletilmiş bunlara? gezegene indiler diyelim baktılar su var, şu var bu var, basmışlar sinyali diyelim ki bu da saçma ama geçen her saatle onlarca yıl sonraya sinyal gitmeli, sonuçta o sinyal de ışık da kara deliğin etkisinde olmalı. ondan kurtulana kadar aynı zamana bağlı kalmalı. neyse herhalde araştırmışlardır bunu ama daha bir sürü saçmalamaca yaptılar.

.neyse geçtik gittik burayı sonra nereye gidelim? en iyi bilim insanımız olan doktor manning midir nedir? matt damon'a gidelim. ne de olsa onun sinyali ve verileri daha iyi. iyi atlayın gidiyoruz. hop indik her taraf buz, matt abimizi buluyoruz ama gezegende bir numara yok gibi, diyor ki gezegenin dibinde yaşayacağız. ulan güneş müneş? olacak iş mi falan diyen yok. takip ediyorlar abiyi, adam hayatta kalma mavalı okuyup bizim cooper'ı öldürmeye çalıştı. bunu da saçma buldum ya neyse hadi insandır dedim geçtim.

.yetmedi üstüne kendi robotunu bombaya çevirmiş, yirmi yıl bekleyen sakallı zenci abimiz kurcaladı iyi güzel ama ona haber edemeden patladı gitti eleman, zaten dört kişilerdi ikisi öldü bitti. tabi robotlara da karakter yüklemişler falan filan ama cooper ile brand kaldı. uzay mekiği takip sahnesindeyiz. sevgili matt abimiz götüm götüm kaçıyor, sanki uzay istasyonunda sonsuza kadar yaşayacakmış gibi? böyle bir kafa olabilir mi? hayatta kalmak bu mu? en iyi doktor dediğinin karakteri bu olabilir mi? testi yok mu? neyse adam bu kafayla uzay istasyonuna tam kenetlenmeden kapakları açıyor!

.lan bari bunu yapmayın, bu ne? adam bu kadar mı korkmuş? bu kadar mı akıldan izandan yoksun? patlar işte, ben bile patlar dedim adam bilmem nerelere gitmiş fark edememiş mi? neyse patlattı kapağı, öldü gitti. uzay istasyonunun canı çıkıyordu ama durur mu bizim cooper fırıldak gibi dönen isyasyona kenetlendi. adam çılgın, süper pilot falan. numaraları bitmiyor yani.

.hadi macerasına iyi güzel ama sonrası süreçte iyice çıldırdılar, kara delikle aşık atmaya başladılar. sapan gibi fırlatsın diye yörüngesine girip kaçacak çılgınlar. yok artık daha neler... bunun için de önce servili tars'ı sonra da kendini feda etti. hadi bir feda ediş ve dünyanın kurtuluşu diyeceğiz ama dünya kurtulmuyor?

.kara deliğin içine girdik, o da nesi? her şeyin kendi içine çöktüğü mekanda tek parça duruyorlar. uzay mekiği param parça oluyor patlıyor çatlıyor ama kendi kıyafetine bir şey olmadan kara deliğin içinde süzülüyor. neymiş efendim bütün boyutlarda yerçekimi etki edermiş, eyvallah eder diyorlar da böyle mi eder arkadaş? her şey ellerinin altında kara delik içinde bir tanrısal eda ile takılırlar imiş ama hiç bir şeyle bağlantıları yokmuş. bağlanmak için de sevgi gerekirmiş. ahanda sevginin gücü...

.filmin başındaki kitap devrilme sahnesi ve hayalet olayından bir şey çıkacak diyor insan. sonra koordinatları falan bulduklarında kim buna bunu yolladı da diyor ama bir kara delik içinden insanın kendi geçmişine mesaj yollanması fikri yok artık dedirtiyor. kara delik içi öyle bir şey olabilir mi? tamam ne olacağını bilmiyorsun ama yerçekimini anlayıp elde edilen verileri mors alfabesine çevirip saatin yelvokanına yüklemek nedir lan? çok uçmuşlar çok, o kadar uçmuşlar ki artık bir yerden sonra naif lan bunlar diyor insan.

.her şey burada kalsa cooper ölse yine hadi kabul ettik öyle bir fantastik dünyanız var ama kara deliğin içinden nasıl kurtuldun be abi? var mı böyle bir şey? adam aydınlanmaya erdi, aynı çocuğumu sevmem gibi bizi de seven ebeynlerimiz var dedi. evrimsel süreç sonrası halimiz budur dedi, kara deliği de onlar mı yaratmış yani? kapattılar gittiler mi kara deliği? nasıl kurtuldu ben anlamadım. neymiş efendim, oksijeninin bitmesine dakikalar kala kurtarmışlar cooper abimizi, oldu canım benim.

.yüz yirmi yaşına gelmiş (rakkamla 120 hehe) adam hala aynı yaşta, fazla bir gün geçmemiş. kızı yaşlılıktan ölmek üzere, bir çift muhabbet ediyorlar. kimse çocuğunun ölümünü izlememeli git brand'ın yanına diyor da ülen brand kaç yaşında? sıçıp sıvamak gibi oluyor. adam kara delik içinde takıldı bir sürü sene geçti, brand'de istediği koloniyi kursun kara delik yörüngesinde bile olsa zaman ona hızlı geçer ki uzaklara gitmesi için sapan gibi attırdılardı, yani sonda saçmalama üstü saçmalama yapıyorlar. olacak iş değil, hani yalnız şekilde yaşlandı falan dese yine tamam ama bir kere kadın. yanında döllenmiş yumurtalar da var. çatır çatır ürer yeminle...

.böyle bitirdiler işte koca filmi, üç saate yakın ama hızlı aktı diyebilirim tabi blok olarak üç saatte izleyemedim araya bir uyku girdi ama filmin kabahati yok bunda. adamlar uğraşmış yapmış keşke macerasına bu gibi salaklıkları eklemek yerine soluncan deliğini kim yollamış? nasıl yollamış? onlar bizim geleceğimiz dediler ya onlarla bir iki muhabbete falan girseler, tanrıya gönderme çaksalar çok daha iyi olurmuş. hadi baba kız muhabbetine yine eyvallah da ne bileyim işte olayın özüne girmeden insanlığın kurtarılma fikri bana iyi gelmedi.

.hele hele dünyaya ne olduğuna da pek değinmediler, tabi buna da değinseler çok uzardı belki ama teknoloji konusu dengesiz geldi. çılgın robotlar yapıyorsun. uzayda bir sürü şey başarabiliyorsun ama dünyadaki tozlara çare bulamıyor musun? 

.robotlar demişken tasarımları iyidi hoştu ama eller çıkana kadar böyle salaklık olur mu dediydim. temel form üzerine koşma, yuvarlanma, taşıma falan gibi bir sürü şey yapmışlar tamam da niye insansı bir el düşünmemişler, tüm kontrollerin buna göre ayarlandığı sistemde biraz garip kaçmış. yine bu yüzden kontrol edememezlik olmadı, uydurdular ama işte tasarım hatası gibi geldi bana.

.hele hele yapay zeka, espri ayarı, dürüstlük ayarı falan komikti bir parça, teknoloji o seviyeye gelince diğer şeyler de takip eder diye düşünüyorum. dengesiz bir teknoloji algısı olmuş filmde bu yüzden.

--- spoiler ---