8 Temmuz 2016

Iron Maiden: Flight 666


adamların yaptığı müzik iyidir hoştur ama ne bileyim kimse bu kadar zengin olmamalı lan. geçenlerde uçakları, fransa ve almanyanın uçaklarından büyük diye haber çıktıydı. bu belgesel eski uçaklarından sanırım. aynı boeing değil gibi. evet şimdi yazarken araştırdım adamlar 757'den 747'e geçmişler. ne bileyim işte insana çok abartı geliyor. solistleri pilotluk falan yapıyor, bu da ilginç bir ayrıntı. bir de gruplarında üç tane gitar varmış. bunu da bunca zaman sonra yeni fark etmiş olmanın burukluğunu yaşıyorum. ha böyle oturup deli gibi konser falan izlediğim yok ama yine de insan bir fark ederdi. büyümenin, zenginleşmenin de bir sınırı olmalı gibi geliyor insana. bunların bu kadar büyük olması diğerlerinin zararına mıdır diye düşünüyor insan. misal bunların kullandığı imkanların küçük bir kısmı ile belki çok daha iyi müzik yapabilecek insanlar ortaya çıkabilecek idi. tabii böyle bakılmıyor, neresinden tutarsan oradan gidiyorsun. büyüdükçe daha büyüyorsun ve sonuç böyle. neyse spoiler içine geçeyim, bir spoiler yok ama adet bozulmasın.

--- spoiler ---

.adamlar bir turne tasarlıyor. bunun için uçak falan alıyor. pilotu neyini hazır, sahnesi şusu busu hepsini uçağa koyup. bilmem kaç ülke, bilmem kaç konser verip, tüm masrafları çıkarıp üstüne para kazanıyorlar.

.canlı performansları falan iyi güzel ama çok daha iyi sahne şovları olanlar var. bu adamlar sahnede deli dana gibi koşturmayı bulmadılarsa hareketler falan da çok saçma görünüyor. gitarı silah gibi tutan sevgili basçımız pink floyd'u falan hatırlattı. ne bileyim konuşmaları halleri tavırları falan çok itici.

.ama müzikleri iyi, tabii bir yerden sonra kendini tekrar ediyorsun, devamlı eski şarkıları çalıyorsun. sonra biz müzik yapmaktan hoşlanıyoruz, para kazanmak da bunun bir yönüdür. işimizi severek yapıyoruz diyorsun. samimi gelmiyor insana işte. madem öyle tüm eski şarkıları koy kenara yenisini yap? tekrar çalma ya da bir seferinde de farklı çal.

.ha yeri gelmişken canlı performansları hep aynı kalıpta gibiydi. şarkılara fazladan bir şeyler katmıyorlar gibi geldi. tabii şarkıları içerik olarak yine belki bu abilerden bin kat fazla para kazanan tiplere göre çok iyidir ama yine de olsun, bu ideal olanı sormamızı engellemiyor.

.üç gitarist olduğunu yeni fark ettim. her birine ayrı ayrı uyuz oldum. zaten vokallerini falan hiç sevmem. bir de aptal aptal laflar tripler. baterist desen maymunun tekiymiş. sosyal abimizmiş, grubun yüzü imiş. salak salak espiriler, hepsi ingiliz soğukluğunda ayrı bir havalarda falan.

.en mülayim yine bas gitarist, tüm işi de o yapıyor. belgesel olması yüzünden insan biraz daha müzikal olaylara girerdi ama işte turne olayı için yapmışlar. o yüzden buna pek laf edemedim. yine de şarkılar bas gitarlarla yapılmış, çok belli.

.seyirciler çıldıranlar, doğudan batıya, kuzeyden güneye adamların alanları doldurması falan büyük çılgınlık. zaten sonucunda büyük paralar döndüğü de belli. en garip fanlarından biri kolombiyadaki (ülkeyi tam hatırlayamadım ya neyse) rahibin iron maiden şarkılarının sözleri ile vaaz vermesi. vücuduna  dövme falan yaptırması idi.

.tekrar baktım 2015 yılında yeni albüm yayınlamışlar. rast gele bir şarkı açtım, benzer formülde şarkılar duydum mesela. ne bileyim usta babaları eleştirmek gibi olmasın da mevzu böyle. zaten adamların müziğini sevmediğimi söylemiyorum, pek hoşlar ama işte bu müziğin hakkı bu mudur? baktığın zaman bundan daha azını yapan daha çok kazanıyor ya neyse fazla uzatmayayım.

--- spoiler ---