12 Kasım 2013

Fracture


fena olmamış da sonuna fazladan muhabbet eklemiş gibiler. filmin nerdeyse bütün olayı da o olduğu için karışık duygular içersine düştüm. belki bilgi eksikliğim olabilir ama olsun yine de yapacak bir şey yok. antony amca oynamış, gizem ve gizem çözümü bolca var. devamlı dava mava işleri görüyoruz. polisiye kısmı da fena değil. hafiften ahlaki değerler meselesi de derinden bir tat katmış. müzikleri görüntüleri yerli yerinde bir film yani.

--- spoiler ---

.sonundaki kısma gelirsek, yeniden yargılanmak için şartlar yok muydu? ha amerikan sisteminde nasıldır kim bilir ama yine de akla yatmıyor. nasıl olsa bana dokunamazsınız diye adam gitse itiraf etse mesela yine de mi olmayacak? bu elemana her şeyleri anlatır iken bunun farkında değil miydi son kısımda?

.üstelik bu kadar ince ayrıntıya kadar düşünmüş biri nasıl cinayete teşebbüs ile cinayet arasındaki ayrıma erememiş o da pek olmamış. karakterin zekasına hayran bırakıp sonra filmi çok aptalca bir hatadan çözmeleri güzel olmamış. olaylar o noktaya kadar güzel gidiyor. silahları değiştirme planı da bir harika ama işte son, eh işte dedirtiyor insana.

.mermiler farklı olmuyor muydu? balistik inceleme ya da balistik karakterine göre bir silahın kaydı yok mudur mesela? bu da insanın aklına takılıyor. bir mermi bulunduğu zaman polisteki bir silahtan ateşlenip ateşlenmediği nasıl anlaşılmaz? bunun bir yolu yordamı vardır ya da olmalıdır. filmden ders çıkarsınlar artık.

.kanıt yerleştirme olayına girmemesi de iyi idi, tam bir ahlaki ikilem ve mahkemenin ortasında karar verdi. sonunda iyiler kazandı ama yine de o numarayı yapmadı. yapsa kazanır mıydı? kim bilir? tenezzül bile etmedi. esas oğlanının baygın bakışlarını pek beğenmedik ama karakteri iyi yapmışlar. tam iyi yani.

.yan rollerde, başsavcı kıvamındaki amca alphastan idi, çakıcı dedektifimiz de revolution dizindeki miles idi... tabi film 2007 olunca bunlar daha gençler, yaşlanmışlar 5 senede... sonradan ayıp olmasın diye ekleyelim. ilk hakimlerden biri nikitadan pörsi, sonraki hakım kadın da trueblood'dan büyücü karı idi.

--- spoiler ---