1 Temmuz 2018

Ghostland


senaryoyu güzel yazmışlar, korku filmi olmasına rağmen başı sonu çok iyi. olayları çok abartmışlar, onu da korku filmi olmasından yapmışlardır da işte o biraz değerini düşürüyor. aynı konuda ağır dram filmi de çıkarmış, o vakit puanı çok uçuk olabilirdi. esas tiplemedeki kızın gençliği ve yaşlılığı pek olmamış. esas karakter için daha iyi bir oyuncu bulabilirlermiş. görüntüleri ve müzikleri de pek tatlıydı. kesmeli biçmeli modunda psikolojik bir korku filmi. esas kötü karakterler çok sakat tipler. filmin konusunun içine yedirilen sapıklık aslında çok ağır. aslında oyuncak bebekli filmlerde hep bu var ama bunda ayyuka çıkmış.

--- spoiler ---

.oyuncak bebek meselesi hafiften pedofili gibi. esas kötü eleman bebeklerin oralarını buralarını koklayıp sonra ellemeye başlıyor. bizim esas kızın küçüklüğünü de bebek gibi giydirip buna oynaması için bırakıyorlar. nasıl oynuyorsa artık. mevzu böyle bir şey.

.tamam adam kafadan sakat, iri yarı bir çocuk gibi ama yetişkin bir adam. bunu çok aşırı yapmışlar. en azından sahneleri öyle yapmışlar. tutup oyuncak bebek niyetine becermeye çalışmadı ama en azından o kadar oldu.

.bu adama bakan kadın gibi giyinmiş adam da çok ağır. travesti kılıklı tip hem yaşlı hem böyle, hem insan öldürüyorlar, kesiyorlar biçiyorlar. dondurma arabasında geliyor. gelirken de el sallıyorlar.

.bu kısımları da biraz zorlama aslında, film başlıyor. iki kızı ile anne karakteri ölen teyzeleri midir nedir, onun eski evine gidiyorlar. yolda dondurma arabasında tipler el sallıyor, sonra da olaylar gelişiyor.

.daha eve taşınmadan açık bırakılan kapıdan eve dalıyorlar. çok kısa sürede hengame yaşanıyor ama senaryonun güzelliği orada işte. biz ilk olayların bittiğini zannediyoruz. kız birden pat diye uyanıyor. hayalini kurduğu yazar olmuş. ailesini kurmuş, her şey geride kalmış. annesi kötü adamları öldürmüş. böyle bir senaryo var.

.o gerçeklik içinde tekrar eski evine dönmek zorunda kalıyor. kız kardeşi kafayı yemiş, devamlı bir şeylerden kaçıyor korkuyor. bu noktada hayaletli bir ev de olabilirdi. film isminden sanki böyleymiş gibi yapmışlar ama o da ters köşe olmuş.

.meğer kafadan sakat zannettiğimiz kız kardeş karakteri normalmiş. bizim esas karakter kızcağız hala evde hapisken bir fantezi bulmuş içinde yaşamış. annesi sen dünyaları yaratacak bir kızdın, maşallah ne güzel yaratıyorsun falan filan diyor. arada göndermeler yapıyor ama bir gariplikten öte bir şey algılanmıyor. buralar filmin en iyi kısmıydı.

.sonra tabii işler karışıyor, kız kardeş iyice kafayı yiyince ambülans çağırıyorlar, parmaklar falan kırılmış, annesi ambülansı beklemek için dışarı çıkıyor. kız kardeş de durumu buna yavaş yavaş anlatıyor. pat diye gerçekliğe dönüyoruz o da çok fena. döndükten sonra sevmemesi de çok garip.

.bunların gerçekliğinde artık ne kadar zaman geçmişse anne karakteri zaten ölmüş. iki kızı da oyuncak bebek gibi kullanıyorlar. süsleyip püsleyip iri yarı tipin oynaması için odaya koyuyorlar. hiç sesini çıkartma, kıpırdama falan diyor. ne yaparsa yapsın derken zaten işler iyice iğrençleşiyor. pek bir şey göstermiyorlar ama olaylar böyle.

.derken bizim esas kızın başından geçenleri gösteriyorlar. delici bir aletle elemanın omzunu deşiyor. tabii kıymık gibi bir şey ama eleman deliriyor. kızı yakalayacakken bebeklerden duyduğu seslere iyice kafayı yiyor. daktilo ile evden kaçmış süsü verip kardeşini kurtarıyor. neyse ki kurtuldular diyoruz ama pat diye polisleri öldürüyorlar. geri eve götürürken kız yine hayallere giriyor.

.bir boğuşma şudur budur derken kız deliriyor artık ısıra ısıra kendini savunuyor, o sahneler de çok ağırdı. sonra polis eve gelip bunları kurtarıyor ve yazar olmak istiyorum muhabbeti ile bitiyor.

.son kısımdaki esas kötülerin bu tipleri yakalayıp niye geri eve götürdüğünü anlamıyoruz. zaten polis evi falan tarif etmişti, ekipler yoldaydı. oralar falan pek olmamış. daha fazla uzatmak için zamanları kalmamış gibi öyle bitiriyorlar. kız da hikayesini yazacak falan filan olacak diye göndermeli bitiriş ve son.

--- spoiler ---