21 Kasım 2016

Pete's Dragon


hani böyle bir şey katmıyor insana ama güzel duygular veriyor. ejderhaya evcil hayvan muamelesi bir acayip oluyor. how to train your dragon filmlerinde ejderha düşmandı. şimdi bir hikaye olarak karşımıza çıkıyor. inanma meselesi oluyor ama çok da olmuyor. ejderhamız o kadar çekingen değil. görüntüleri hoştu, 77 yapımı bir film de varmış. onun yeniden çekimi herhalde ama o bok gibi olmalı. bunu güzelce yapmışlar. animasyon mudur yoksa arada maket de kullanmışlar mıdır? sanki karışık gibi geldi bana ama her türlü güzeldi. senfoni müzikleri haricinde müzikleri de fena değildi. çek ordan bir aile filmi denirse iş görür. hoş bir havası var. fazlası yok tabii.

--- spoiler ---

.sonunda insan veledi insanları seçiyor aslında ama ejderha da yapayalnız ölmüyor. gitmiş kendine eş bulmuş çoğalmış. demek dünyada tek kalmamış. velet ile takılsa eşini de bulamayacaktı. o yüzden hikayenin iki taraf için de mutlu bittdiğini söyleyebiliriz.

.tabii ejderhanın yakalanması, uyuşturulması ve kaçış meselelerinde pek bir üzdüler. yazık yavrum eziyet çekti bir sürü ama aile filmi olmasından dolayı kan revan görmedik, kimse de ölmedi, allaha şükür.

.ilkin veledin teki annesi ve babası ile arabada yol alıyor. elinde de en sevdiği hikaye kitabı. sonra geyiğin teki atlıyor arabanın önüne, kaza oluyor. çocuk kurtuluyor ailesi ölüyor. kurtlar geliyor, velet korkuyor kaçıyor.

.tam işler kızışacak iken ejderha geliyor oğlanı kurtarıyor. beni yiyecek misin demesi iyidi. çantasını uzatıyor. elini uzatıyor ve ejderhaya atlayıp gidiyor. küçük bir çocuğa 6 sene ejderha bakıyor. olacak iş mi? değil tabii? biti var piresi var, iç paraziti var dış paraziti var. o yüzden çok abartı hikayeler ama tatlı işte.

.derken ormanın içlerinde kesim yapan bir taraf ile buna karşı çıkan diğer taraf başlıyor meseleye. kadın karakter hiç olmamaış. dede karakteri hoş olmuş. american horror story'deki sakallı abimiz sönük kalmış. kötü karakter de salak saçma bir adam olmuş. ejderhayı ben buldum, benimdir kafasında bir tip. koca ejderhayı sahipleniyor.

.neyse çocuğu bulduktan bir gün sonra ejderhayı görmeye gidiyorlar, anında kötüler geliyor uyuşturuyor yavrucağızı. tam kaçıp uçacak iken düşüyor. bağlıyorlar, kasabaya götürüyorlar. herkesler görüp inanıyor. sonra bizim ekip iki velet ve dede ejderhayı kaçırıyor.

.güzel takip sahneleri sonunda köprüye geliyorlar, tırın frenler patlıyor. ortalığı birbirine katıyor. ejderha ayılıyor. pek kızmış, ateş püskürüyor. "lidırıli" yani. tam iyilerden çifti heder edecekken düşüşten kurtarıyor onları ve veletle birlikte uzaklara uçalım edasıyla sarılıp gidiyorlar.

.aslında güzel bir bitiş olurdu. sonsuza kadar veletle ejderha mutlu yaşadı ama tabii ne alaka değil mi? daha velet herkesden kaçarken küçük kızı görüp kendini göstermişti. o yüzden insanların yanı onun için daha iyi olmuştur diyelim. 

.mekanlarına gittiklerinde her yer dağılmış, velet artık ben saklanamam, benim burada olduğumu biliyorlar diyor. ejderha güzelce kamufle oluyor zaten ama işte yeterli değil, o yüzden son vedalı hikayeler anlatılıyor. güzelce sarılıyorlar ve orada bitiyor hikaye. yeni ailesine bırakıyor veledi, uçup gidiyor. sonunda da başta dediğim gibi uzak diyarlara gidip kendine boy boy minik ejderhalar yapıyor. hepsi mutlu işte.

--- spoiler ---