20 Eylül 2012

Prometheus


iki ayrı film yapılmış da birleştirilmiş gibi geldi bana, görüntüler gayet güzel. fikir de gayet güzel. giriş ve gelişme çok iyi ama sonuç ne öyle allasen. devam filmi için yapılmış gibi, dizilerin sezon arasındaki son bölümü gibi bitirmişler. iki ayrı filmin ikisi de boşa gitmiş gibi olmuş bu yüzden. tabi uzaylı, yaratıklı falan film seven kişi için her türlü izlenecek bir film ama daha fazlası değil. başka da iyi bir  yönü aklıma gelmiyor.

--- spoiler ---

.temel meselelerden başlatıyorlar, aslında ilk görüntü ile cevabı vererek başlatıyorlar ama sadece yeni yaşam yapmak için eskisini öldürmek gerekmesi gibi bir açıklama ile millete dalıp kafa kopartamazsın. yani herkesin amacı var tamam ama sen gitmiş yaşam ekmişsin, o yaşam da tutmuş seni bulmuş seninle rakip nerdeyse. hatta yeniyor bile filme göre. oturup iki kelam etmez misin?

.iki kelam ettirse, anlaşılmaz bir şey bile olsa, saçmalasa hatta yine aynı şekil kafa göz dalsa yine biraz olsun tatmin edici olabilirdi. bu şekilde ölüm ve yıkım vurgusu için belki bütün film heba edilmiş. vurguya gerek yok, hatta yeni yaşam ekmek için kasıtlı öldürmeye de gerek yok nasıl olsa  yok olacak türler, yaşam falan. ne bileyim kısıtlı bakılmış gibi geldi bana bu meseleler.

.halbuki çok geniş bir sürü soru, bir sürü konu ile başlatıyorlar. sanki biraz olsun cevap verecekmiş gibi de yapıyorlar ama sonunda bir zengin yaşlı adamın ölümsüzlük tutkusudur, bir komplodur şeklinde ilerleyip. hiç bir cevap vermeden direkt çakma alien filmine dönüyor iyice. hele içinden çıkıp uzaylımız ile birleyen son ürün, aynı alien'in küçüklüğü nedir öyle.

.bizim sörvayvır kızımız bir türlü ölmüyor, bu da çok abartı. geminin yuvarlanması ve bunların yuvarlandığı güzelgah üzerinden kaçış yapmaları, çizgi film gibi aynı, düşen ağaçtan yana kaçmak ile kurtulacak iken ezilen çizgi film karakterleri gibi. biri düşüp de yana dönüyor (sörvayvır olan) kurtuluyor diğeri charlize theron teyze ise ölüyor o aşamada. bu arada yan rol de yakışmamış, hiç olmamış. neyse işte böyleyken böyle.

--- spoiler ---