10 Mart 2017

Detour


boş beleş işler çoktu, adamlar güzel çekmiş. müzikleri de tatlı tatlı vermiş ama pek bir feyz alamıyor insan. bir olay olmuyor. yani tamam bir sürü olay oluyor ama hepsini sadece şaşırtmacalarla bir yere getirmeye çalışmışlar. filmin ortasında hani böyle tercihlerin gerçekliği büktüğü meselelerden mi olacak diye merakla bekliyoruz, meğer başka şeyler varmış. düzmüş yani hikayesi, düz hikaye yaptıkları için de iyice hayıflanıyoruz ve film bitiyor. çok daha iyi olabilecekken bir şeye benzemiyor işte öyle salak saçma vakit öldürmeye yarayan bir şey oluyor. esas elemanlardan biri the oa dizisinden homer elemanıydı.

--- spoiler ---

.üvey babası alkollü araba kullanır, annesini komalık yapar. sonra velet annesini aldattığını düşünür ve babasını öldürür, olay bundan ibaret. halbuki adam anasını aldatmıyormuş, son zamanı için kayıt yapmış, intihar mı ne edecekmiş? vasiyet de hazırlamış, öyle bir şeyler. baba rolündeki tip de true blood dizisinden billy idi.

.olayları ilkin seçimler üzerine yapıyor gibiydiler. geçmişte yaşama, yaptığın seçimler değil sana verilen seçimler belirleyicidir. sarı montlu velet ikilemde kalınca ekranı ikiye bölüyorlardı, biri kapının önünde diğeri arkasında, meğer biri geçmiş biri gelecekmiş. iki tane olay yokmuş, seçimlerin şekillendirdiği bir durum da yokmuş.

.eleman ilkin babasını öldürme planı için esas elemanla iş ayarlıyor. 20bin gaymeye babasını vegasta öldürecekler. onun yerine kendisi tartışıyor ve bıçakla kavga dövüş olurken adamı öldürüyor. arabasının bagajına paketliyor. sabahına da bunlar gelince babamın arabasıyla vegasa gidersek kabul diyor.

.cinayeti bu salak adamın üzerine bırakıyor, evinde öldürüldüğü belli olan adam için böyle bir plan çok saçma aslında, eleman adam öldürülürken başka yerde olduğunu ispatlayabilir gibi duruyor.

.neyse oralarına ince girmemişler, elemanın bunları ters köşeye yatırması. kızı kapıp gitmesi meselesini yapmışlar, kızın peşinde de serseri tiplinin borcu yüzünden kızı paketleyip götürme riski var. eleman bunu kıza söylemiyor ama diğer tarafta bizim baba katili de ben nasıl olsa yakalanacağım diyerek kıza paraları bırakarak gidiyor. polisleri görünce geri dönüyor, meğer adam arabadan inip artist bakışı yaparken tırın altında kalıp ölmüş, şaka gibi yani.

.meksika sınırını kızın bagajda geçmesi de çok saçmaydı. nasıl yani? bagajı açıp kontrol etmiyorlar mı lan? basit bir mağazaya girerken bile kontrol ediyorlar. oralar da çok saçmaydı. sonunda da mutlu mesut bitiyor işte böyle. daha da saçma olamazdı ama neyse ki garip çekimler, hoş müzikler derken öyle geldi geçti bitti.

--- spoiler ---