14 Şubat 2019

Limits of Light


o kadar özel bir belgeselmiş ki ne imdb, ne tvdb, hiçbir bilgisini bulamadım. sadece baştan sonra bir youtube videosu çıkıyor. adamlar ancak böyle yapmış herhalde. da vinci learning kanalında izledim. aslında güzel bilgiler var ama adamlar len şimdi bu kadar belgesel kasıyoruz, ya izlemezlerse ne yapalım diye düşünmüşler. renkli kıyafet giydirelim bir karıya, onun devamlı fotoğraf çekimini koyalım demişler. hakkaten de bunu yapmışlar. o kadar gereksiz yapmışlar ki insan hayret ediyor. ışıktan bahsetmişken einstein'a hiç gelmediler. newton prizmadan geçirerek mevzuyu baya bir aydınlatmış ama adamlar aslıdna ışığın limitleri derken renkleri kastetmiş, ondan da einstein'a gelmemişler diye düşünmekteyim. öylesin bir tv denk gelişi işte. başka da bir numarası yok.

--- spoiler ---

.en ilginci radyo sinyallerinin infra red'in ötesindeki dalgalar olmasıydı. yani bir anlamda ışığın bir türüymüş. radyo sinyalinin böyle bir şey olduğunu bilmediğimden bana çok ilginç geldi. bilen için çok normal olabilir.

.radyodan sonra infra red var, bu da bildiğin termo kamera dalgası. sıcaklığı görebilmemizi sağlıyor. ondan sonra kızıl ötesi var ki bu da sıcaklıkla renk ilişkisini araştırırken ortaya çıkmış. kırmızıdan sonra bir şeyler var demişler.

.kırmızı gördüğümüz en uzun dalgalı renk imiş. gösteriş haricinde pek bir şeyini açıklamadılar. turuncuyu da tamamen es geçtiler.

.sarı spektrumun tam ortasındaymış. bunun ne anlamı olduğunu açıklamadılar. böyle kaldı gitti. ilkin yeşil tarafından başlamışlardı zaten.

.yeşil emilmeyen ışıl olarak bitkilerden yansıyor, bunun sebebi enerjisinin en düşük olmasıydı ama bunu da söylemediler. bir anlamda bitkilerinin atığı, oksijenle birlikte bizi ferahlatması da garip.

.mavi en kısa dalgalardan biri mi dedi yoksa gökyüzündeki moleküllerde aktarımı kolay olduğundan gökyüzünü mavi mi görürüz dedi, tam hatırlayamıyorum. en ünlü sorulardan biri gökyüzü neden mavi? anandan dolayı diye cevaplanabilir ya neyse ağzımı bozmayayım.

.mor görülebilir en son ışık, sonra mor ve ötesi geliyor. onu da böcükler falan görüyormuş. kuşlar fareleri böyle avlıyormuş. fena bilgiler değil aslında.

.dalga boyu kısaldıkça her şeyin içinden geçebiliyor. x ışını da böyleymiş. daha ötesinde gama ışını varmış. o da gama patlaması. başlangıcı ve sonu birleştireyim. en uzun mikro dalga ışınıymış. o da bir ışıkmış. mikro dalga arka planına bağladılar. gama patlaması da en kısa dalgalı ışık, o da uzaklardan geliyor. anamızı ağlatabilir. o kısma girmediler ama...

--- spoiler ---