6 Aralık 2015

Avatar


yav şimdi böyle filmleri izlerken ben şey oluyorum. üzerinden 6 sene geçmiş zaten o yüzden pek doğru bir yorum olmaz belki ama ancak 3d izleme fırsatı buldum. 3d'sini abarta abarta, ballandıra ballandıra bitiremiyorlardı. animasyon görüntülerde iyidi ama gerçek görüntülerde kötüydü. ha 3d olayının miladı gibi bir filmdi sanki ama yine de işte sonradan izleyince, sonraki 3d'ler ile insan kıyaslıyor ister istemez. senaryosunda kendimce açıklar buldum, verdikleri mesajı o kadar yeterli bulamadım. gerçekçilik yerine hayalcilik, madde yerine mana gibi bir tercih yapılmış. eh buna da kanacak değiliz elbette. müzikler genelde iyi değildi, standart sinema müziği basmışlar. arada bir iki hoş name duyuluyordu.

--- spoiler ---

.şimdi teknoloji ile doğanın savaşı var ortada. tam buradan bakınca bizim jakesully'nin elinde makinalı tüfek, boynunda iletişim cihazı ve bomba ile gemi indiriyor. oldu mu şimdi? hiç okla mızrakla teknolojiyi yenebilir misiniz lan?

.gezegenin ruhu, bir nevi panteist bacı tanrımız yardıma koşuyor. hani dengeyi sağlıyordu? öyle öç almalı, yerini korumalı tanrı ise öbürkünden ne farkı var? bu da kendi felsefeleri ile bir miktar çelişkiliydi. yaratıkları üzerlerine salmasa zaten kaybetmişlerdi. dönüm noktası olarak bunu yaptılar, en azından ellerindeki geri kalmış teknoloji ile gezegenlerinin kaynaklarını sömürmeye gelmiş, pek tatlı sömürgecileri yenememe gerekliliklerini böyle aşmış oldular.

.normalde toptan sömürgeci itoğluitler, ingilizi, amerikanı, gitmiş afrikasını sömürmüş. sömürdüğü paralar ile onların felsefesi, dilleri, tipleri, ayinleri ile bir film yapalım demiş. vicdan mı yapmışlar? yoksa fazla sömürünce insan teknoloji düşmanı mı oluyor? orası bir garip işte böyle toptan düşününce. afrikalılara izletmek lazım bu filmi yani.

.avatar hadisesi, bedeninden diğer bedene geçiş falan hoştu. gezegendeki yaratıkların birbirleri ile bağlantısı, ağaçların beyindeki sinir hatları gibi birbirine bağlı olması ve toplamda bir bilinç meselesine gönderme de iyi fikirdi. filme dair en çok beğendiklerimi böyle sıralayabilirim ama işte memleketi koruma, kahraman yaratma ve sonunda lider olma meselesinde sıkıntılarım oldu.

.bir kere bu pandoralılardan adam çıkmıyormuş da dışardan biri gelmiş bunların kurtuluş savaşına liderlik etmiş? yine insan, yufka yüreklisi, doğa aşığı gitmiş kurtarmış. yine insan kibrine gönderme, uzaylılar da bir anlamda öteki ve başarısız gibi gösterme var alttan alta...

.jake başarısız olsa, ölse gitse böyle destan yerine sonunda sömürgeleşmiş olsalar. mecburi aşk hikayesindeki kızcağız falan da heder olsa gitse o vakit karanlık ama gerçekçi bir yapısı olurdu sanki. sonunda teknoloji kazanır, zengin daha zengin olur. öyle doğalı moğalı, maneviyatı kuvvetli insanların kazandığı nerde görülmüş?

.kutsallarına bomba kodum mu akılları başlarına gelir diyen generale hak verdim mesela. öyle üç boyutlu ağaç yapınca olmuyor ki bu işler, zamanın teknolojisinin son noktasını kullanıp, üstüne yetmeyip film içindeki teknolojinin son noktası avatar meselesini kullanıp nasıl hala doğa diyebilirsin ki lan?

.adam çıktığı kabuğu beğenmeyip sonunda zaten insan vücudunu bırakıyor, böyle de bir nankör işte insanoğlu. daha da ne diyeyim bilemedim.

--- spoiler ---