18 Kasım 2016

Don't Breathe


havası güzel bir iş olmuş ama her türlü korku filmi mantıksızlığı yapmışlar. mesela adam niye o kadar parayı evde saklıyor ülen? nedir yani bunun açıklaması? ya da hangi kasa şifresini yazdığın vakit gösteriyor ki? böyle ufak tefek şeyler bulunabiliyor. gerilimi ve tipleri iyi olduğu için sonra boşver be deniyor. görüntüleri akıcı, müziği hoplatıcı, zaten esas karakterlerden biri rottweiler idi, onu da çok beğendim. böyle olunca hoş bir film olmuş, öyle korkutacak değil de hafif gerekecek şekilde bir film. kaçmalı yakalamalı, hafif şaşırtmalı halleri var. bir miktar daha dialog ekleyip, bir miktar daha mesaj katsalarmış süper olurmuş. biraz meyletmişler ama uzatmamışlar. bir de devamı gelecek gibi kesmişler. o pek olmamış.

--- spoiler ---

.kör abimizin hayatta kalması biraz abartı. peşinden geleceğim bakışı atmış. adamın bir milyonunu aldılar da esas olayı para değilmiş. filmin en şaşırtıcı kısmı bu. adam tecavüzcü de değil ama bir miktar tanrıyı oynuyor. bir çocuk aldıysan bir çocuk vereceksin diyor.

.kafa böyle işleyince garip oluyor. spermlerini bile dondurmuş, kızı yakalıyor. bağlıyor ve sperm enjekte edecek. sahneye gel. tam yapacak iken diğer eleman geliyor. nasıl ölmemiş? en son boğulurken diğer cesedi mi çekmiş üzerine? bunu kör abimiz nasıl fark edememiş? onu da pek çözemedim.

.neyse işte hikaye hırsızlık yapan üç tipin aksiyonu ile başlıyor. temiz oğlan ekipteki kıza yanık, kız tabii ki pis oğlanla takılıyor. temiz oğlanın babası da güvenlik şirketinde çalışıyor. anahtarları varmış. bu da garip geldi. ülen hepsi mi yedek anahtarını vermiş? nedir yani? verdikleri yedek anahtarı niye evlerinde tutuyorlar ve tüm hepsini kitlediği anahtarı da nasıl lambanın içine koyarsın sen? 

.neyse ki bunlar uyanık anahtarla açılmamış, camdan kırılmış gibi gösteriyorlar. büyük para almıyorlar. sadece değerli eşya çalıyorlar. böyle işi yürütüyorlar ama nakde ihtiyaçları var, çaldıkları aletlere iyi para vermiyorlar. derken bizim kör abimizin olayını öğrenip evini soymaya çalışıyorlar ve film öyle başlıyor.

.neymiş efendim zenginler hapse girmezmiş, adama çok para vermişler. sonra kaza yapan kızı kaçırmış. nasıl olur da gelip adamın evini aramazlar değil mi? savaş gazisi falan diye mi? o da saçma bir bakış açısı artık.

.adamın olayı böyleyken böyleymiş. kör ama evinin her tarafını biliyor. getiriyor çivileri şak diye çakabiliyor. zaten sevgili köpeği var. süper bir rott, ilk tanışmadan sonra köpeğin başına bir şeyler gelmesin diye dua ettik, neyse ki bir şey olmadı. arabada unuttular ama adam söylemiştir herhalde.

.olay kurgusu fena değildi aslında. içeri girmeleri zor, çıkmaları imkansız oluyor. kitli kapı bulduklarında zaten şüphe etmeliler. temiz oğlan silahı görünce gidiyor ama ateşleme duyunca geri geliyor. pis oğlanın ölmesini beklemiyorduk, çok ani oluyor. tabii adamın önceliği bebek yapmak.

.bu kadar yaşlı adam ne alaka diyor insan ama demek böyle istiyor. karısına ne olmuş? onu söyledilerse hatırlamıyorum. kendi başına bomboş mahallede yaşayan bir tip, insan önünden geçmeye korkar ama işte para lazım, gidecekler bu şehirden.

.en son yine kız paraları alıp kardeşini kurtarıp kaçıyor ama bakalım devamı gelecek mi? gelecekse saçma aslında ama gelmeyecekse de son görüntüleri niye yaptılar bilemiyorum.

.kör adamın koku duyusu gelişmiş midir? aynı odada insan varken kokusunu alamaz mı? hırsızlık öncesi parfüm sıkmıyorlardır herhalde ama şampuanı bile kokar insanın, nasıl duyamaz kokusunu? ayakkabıları ancak fark ediyor kokusundan, ne bileyim biraz saçmaydı bunlar. daha da sayılır herhalde.

--- spoiler ---