1 Şubat 2017

They Live


hafif  dandik ama pek mesajlı. zamanında ses getirmiş midir? sanki bir iki sahnesini gördüm ben bunun. ben gördüysem, getirmiş olabilir. müzikleri baştan sona aynısını basmışlar. zaten yazan, yöneten ve müziklerini yapan aynı abimiz sevgili karpıntır abimizmiş. kendince üstat sanırım. geçen de the thing'ini izlemiştik. iyi hoş ama biri abimize komiksin mi demiş? komiklikler yapmaya çalışmış. dialoglar fazla kasıntı, hele bu film patlamalar çatlamalar, dövüş sahneleri komik ötesi. ne gerek varmış anlamadım. az biraz mesaj alalım, az biraz komik olsun kıvamında bir film yapmışlar. izledik bitti işte.

--- spoiler ---

.bilim kurgu hikayesi de komik aslında ama uzaylı değil sizsiniz siz, demesi komik olmuş. carpenter abimiz de bu zengin tayfadan değil mi? en azından film sektörünün büyük kısmı bundandır, şimdi içlerinden biri olarak mı eleştirmiş? sadece ticaret bu, işimize bakarız kafasına göndermeler hep kendine dönüyor aslında.

.ha tabii kimse eleştirmesin mi? eleştirsin de en azından bağımsız  yapım olarak eleştirsin, şimdi araştırmadım kimdir necidir? dönemin bağımlı sinemasından mıdır? ne yapmıştır etmiştir? hatasıyla sevabıyla artık allah biliyor. ben çok umursamadım.

.insanları sinyaller ile uyuttukları, gerçek yüzlerini sakladıkları bir yapı düşünmüşler. birileri bunun farkına varmış. özel gözlükler çıkartmış, gerçek yüzlerini gösteriyorlarmış. uzaylılarmış bunlar. uzun zamandır aramızda yaşıyorlarmış. dünyanın atmosferini dönüştürüyorlarmış. tüketip başka gezegene geçeceklermiş.

.ürün yerleştirmeleri, kitaplar, televizyonlar hep itaat et tüket ve üre üzerine kuruluymuş. sosyal sistem olarak eleştirileri güzel de eleştiren ne yapmış? onu merak ediyorum. böyle eleştirmesi kolay da, itaat etmeden tüketmeden ve üremeden kim ne yapıyor? bana onu anlatsın sevgili yönetmenlerimiz, yapımcılarımız.

.esas adamımız inanılmaz komikti, çok mu bulmuşlar? özel kaslarla mı donatmışlar nedir? yersiz yurtsuz olarak filme giriş yapıyor. iş arıyor, derken gözüne bir kilise ilişiyor. içerdekinler bir garip, gidiyor bakıyor bir işler çeviriyorlar ama bulaşmıyor. sonra polis baskını maskını derken gözlükleri buluyor. kazara bir tanesi dışarda kalıyor, diğerlerini çöpe saklıyor. kalan gözlüğü gözüne takıyor ve bir aydınlanma yaşıyor. onun gözünden dünyayı biz de görüyoruz. pek hayret ediyoruz.

.sonra pat diye insanları öldürmeye başlıyor. aşırı hızlı bir gelişim bu, gereksizdi. bunun yerine dialog ya da az biraz felsefe ya da başka bir şeyler koyabilirlermiş. onun yerine sallamasyon iş yapmışlar.

.sonra kaçarken bir kadını rehin alıyor, evine gidiyor. kadın bunu kaşka göz arasında evin camından aşağı atıyor, nasıl bir sahneyse hiç beklemiyoruz ama yine salakça geliyor. kadın işbirlikçi bir tipmiş, ilkin direnişçi zanediyoruz ama hep ispiyonlayan da buymuş. film sonundaki çatı sahnesi komikliğinin kahramanı kendisi.

.neyse kadının penceresinden düşüp, zenci arkadaşına gidiyor. amalelik yaparken arkadaş olmuşlardı. şimdi gözlük takmak için güzelce dövüşmeleri gerekiyor. adam beni karıştırma, evliyim çocukluyum diyor. adam illa gözlüğü takacak. ağzını burnunu kırıyor. hatta birlikte ağız burun kırışıyorlar. sonra gözlüğü takınca dünya elden gidiyor diye direnişçi oluyor, nasıl manyaklıksa artık.

.kalanları buluyorlar ama anında baskın yiyorlar. hepsi ölüyor. bizim iki kafadan kurtuluyor. kullandıkları saate gizli mekanlarına giriyorlar. öte galaksilere adam ışınlamalar, sinyalleri yönetmeler, zengin insanlarla anlaşmalı yemekler falan derken adamın teki bunlara içeriyi gezdiriyor. gezegen elden gitti, neyin kavgasını veriyorsunuz. bu sadece iştir diyerek mesajını veriyor ve yok oluyor.

.bizim kafadalarlar da sinyali kesecek, dalıyorlar stüdyoya, oradan çatıya, ülen yerin dibinde değil miydiniz? ne ara buraya geldiniz demeden donuk gözlü kadını buluyorlar. sinyal için yanlarında götürdüklerini zannediyoruz ama kadın zenciyi harcıyor. kaslı sarışın abimiz sona kalıyor. çanağın ölünde, kadın arkada. bunu durdurmaya çalışırken helikopterler geliyor. koluna silah saklamış, çıkartıyor kadını vuruyor. sonra sinyal cihazını patlatıyor ve dünya uzaylıların gerçek yüzünü görüyor. komik desen değil işte.

--- spoiler ---