19 Kasım 2017

The Big Think

Should We Go to Mars?

şöyle uzaktan bakmıştım ilgi çekici gelmişti ama komple goygoymuş. horizon falan sandım ama başka bir belgesel serisiymiş. imdb sayfası bile yok. tvdb'de çıktı. the big think diye bir belgesel serisi, şaka gibiler. internet sitesi falan da çıkıyor ama daha fazla kurcalamadım. marsa gitmeli miyiz? demişler. başka bölümüne denk gelir miyim bilmiyorum. şimdilik seri şeklinde değil normal şekilde aktarayım. belki sonra coşarlarsa ve seyredersem değiştiririm. pek de başarılı bulmadım. ilkin konuşan tipler işin ehli, güzel şeyler söylüyorlar gibi geldi ama işte pek de bir feyz alamadım.

--- spoiler ---

.marsa gitmeye değer mi diyorlar? cevap belli değil. harcanan paraya değer mi? o da belli değil. canlılığın kökeni için belki değer deniyor. hayat varsa derinlerdedir deniyor. kazmak için çok uğraşmak gerekir deniyor. hepsi tamam da hayatın olması daha muhtemel yerlere baksak, hani kazmadan ya da daha az zahmetli olanı falan?

.bir de üs falan kuracaklar. ilk başlangıçta başarısız denemeleri söylüyor. rusya da çok uğraşmış. bir sürü salak saçma deneme yapmışlar. hatta birinde nasa inç ve metre hesabını karıştırmış, ondan dolayı bir sürü para kaybetmiş. bir sürü sıkıntı olmuş. bunları üstün körü anlatıyorlar ama diğerlerini anlata anlata bitiremiyorlar.

.bin tonluk bir alet göndermişler. insanlı araç için en az kırk ton gerekir diyorlar. ayrıca inişte büyük problem çıkar diyorlar ama hala hayal ediyorlar. marsın atmosferi iniş için tersmiş. ne dünya gibi yoğun imiş, ne de ay gibi atmosfersiz imiş. hem yakıp patlatabilir hem de yeterince kalın olmadığı için yavaşlatmayabilir.

.iniş uzmanı roketin ucunu büyütüp yatay sokmayı akıl etmiş. işler bu tiplere kalıyor ya insan hayret ediyor. ha başka seçenek olmayabilir belki ama en parlak fikri buysa ben pek etkilenmedim.

.marsa gidip görelim değil yerleşelim muhabbeti de yapıyorlar. dünyayı yok ettik marsa geçelim falan filan. hatta toprağı havayı değiştirip yeniden yeşillendirme çabaları falan mı demek istediler? filmlerden çıkmış gibi laflar, belli bir temeli yok. çok uzak geliyor bana.

.hele hele radyasyonu çözememişler. 3 ay falan diyorlar. belli miktarda radyasyona maruz kalacaklarmış. onun için sulu kıyafetler tasarlıyorlarmış. en iyi yalıtım malzemesi su diyorlar. evleri de buzdan yapabilirlermiş. bunlar değişik fikirler de insan erimez mi diye düşünüyor, kusura bakmasın yüce abiler.

.mürettebatın kafayı yemesi yememesi meselesinde de uzaylı korku filmlerine gönderme gibi oldu. kapalı alanda uzun süre kalınca psikolojileri bozuluyormuş. fiziksel değil mental sağlamlık gerekiyormuş. marsa gittik de delirmesi eksik. hepsini bolca düşünmüşler de elde var sıfır.

.sonuç olarak pek bir büyük düşünce olmamış. hala roketlerle uzaya çıkmanın derdindeler, yeni bir şey yok. en fazla aya gidilmiş ama ötesi hayal ediliyor. bir sürü inanılmaz engel var, aşmak için harcanacak paraya bile değmez diye düşünce var, daha ne yani? bir yerlerde hata ediliyor işte.

--- spoiler ---