22 Aralık 2015

Listen to Me Marlon


değişik bir biyografi, belgesel gibi bir şey olmuş ama marlon brando için çok da bir şey hissetmeyince insan sormadan edemiyor. be pezevenk adam madem bu kadar karşı idin neden paranı başka yerden kazanmadın? bu kadar az çalışmaya bu kadar para diye övünüyor iyi güzel de belli bir servetten sonra zaten çalışması da gerekmezdi. böyle hayat üzerine, çalışmak üzerine, oyunculuk üzerine, aile üzerine laflar ediyor abimiz. kendi sesini falan kaydetmiş manyak gibi, protest falan da takılmış bir dönem ama bana bir yerden sonra pek samimi gelmedi. filmin başlarındaki pianolar falan iyidi, geri kalan müzikler de hoştu. allahın ingilizleri işte basmış müziği görüntüyü, çekmiş marlon brando'yu. sorsan amerikayı eleştiriyor diyedir o da...

--- spoiler ---

.kendi yüzünün şeysini çektirmiş de onunla başlıyor. uzay çağında mübarek. devamlı bir anlam sorgusu ile geliyor abimiz. ailesini, babasını falan sorguluyor. alkolik ana ve babaya sahip ama en başında ona oyunculuk eğitimi aldıran da kendileri değil mi? mutlak birinin katkısı olması lazım ki çocukken oyunculuğa başlasın.

.neyse abimiz kendine ses kayıtları yapmış bir sürü, belgesel baştan sona sesinden anlatılıyor. o bakımdan bana belgesel çekin ülen der gibi geldi. her şey yalan diyor, bu da yalan o halde. benim farkım yalan söyleyerek para kazanmam diyor ki bu sefer de belgeseli ile soyu sopu para kazanmış o halde.

.tabii belgeselden kim ne kazandı bilmiyorum ama aile meselesi hem en çarpıcı hem de en garip kısmı idi. her şeyleri sorgulayan, anlamı bulamayan ortada bir abimiz. araştırmayı, bilmeyi, yetkin olmayı falan ucundan fark etmiş ama tuttuğunu becermiş. değişik değişik de çocuk yapmış. hintli kırmalı, taihitili kırmalı falan filan.

.babası ile mücadelesi var, anasını dövermiş. bunu dövermiş iyi güzel de kendin ne yaptın çocuklarına? biri katil olmuş diğeri de intihar etmiş. zaten evliliklerini koruyamamış. bir acayip yapısı var. müstehzi bir gülüşü, hafif yumuşak edaları falan...

.malikanesine veletler birbirlerini öldürmüş. hem mahkemede, hem basın açıklamasında gözyaşlarını tutamaması da pek samimi gelmedi bana. adamın hayatı oyun, hayatı rol kesme olmuş resmen. 

.bir tane filmini izlemedim sanırım, eskilerden anımsadığım bir iki görüntü vardı sadece. belki hani superman filmindeki rolünü hatırlamış da olabilir. on onbeş dakka oynamış, 14 milyon dolar kazanmış ve buna da lafları boy boy abimizin.

.bir de çok asi bir abimiz kendisi. önce martin luther'le falan takılıyor. zenci hakları. sonra kızılderelilerin hakları için mücadele ediyor. bunun yüzünden oscar falan almıyor. protesto iyi güzel de gidip parasını güzel güzel alıyor ama... neyse kendini de eleştirmiş durmuş bu konuda çok üstüne gitmeyelim.

--- spoiler ---