27 Eylül 2014

History of the World in 2 Hours


bir kere 87 dakika yazıyordu sevgili digi'nin kayıttan oynatma fasilitesi. imdb'de 120 dakika demiş ama toptan yalan, reklamları falan da dahil etmişler herhalde. neyse bu çok problem değil tabi ama adamlar dürüst satıcı değil işte bir kere, sadece kendi açılarından bakmışlar, kendileri dünyanın merkezinde bizler hiçiz. koskoca evren, koskoca yıldızlar demiri, bakırı bu tipler kullansın diye yapmış da göndermiş gibi anlatmışlar. arada enterasan bilgiler çıkıyor tabi, genel bakış için falan izlenebilir belki ama çok da tavsiye edilmez. öyle çeşni olsun diye izledim. history channel cidden çoğu yapımı ile insanı üzüyor. görüntüler falan çok vasattı zaten, modellemeler 2011'e göre ucuza getirilmiş bariz. bir tane köprü animasyonu yapmışlar herhalde elli kere gösterdiler, neyin köprüsüyse artık. milli köprüleri herhalde hehe.

--- spoiler ---

.ulan bir saniye bile yeri yokmuymuş osmanlının? hadi osmanlıyı geçtim türklerin adı bile geçmedi. dünya tarihinde bu kadar mı etkisiz kalmışız gerçekten? hani çok büyük bir icatla ya da dünyayı değiştirecek bir olayla çıkagelmedik belki bilmiyorum ama bu kadar da esamesi okunmamasına üzüldüm. orta asyanın göçen ırkları atı evcilleştirdi şeklinde bir şey dediler üstü kapalı türkler herhalde dedim. dünya tarihine at ile katkı yapmışız olabiliriz.

.tabi at deyip geçmemek lazım çok fazla etkisi olmuş her şeye. savaşından taşımasına şusuna busuna amma velakin adamlar ilk atlar bile amerikada ortaya çıkmış ama sonra buzul çağlarında mı nedir? iklim değişince hepsi ölmüş, bu taraflara gelenler kurtulmuş falan dedi. atları bile kendilerine bağlayacaklar utanmasalar. dünyanın merkezindeki pezevenk bunlar arkadaş. neyse sinirimizi bozmayalım.

.büyük patlamadan bahsederken masal anlatır gibi anlattılar, üstün körü geçtiler tabi. efektli bir bilim insanımız fışt, bom gibi sesler çıkartıyordu. kendisini devamlı görüyoruz ya bir ara tanışır herhalde aratarak. şimdilik kalsın. büyük patlamaya dair duyulmadık bir şey anlatmadılar.

.dünyanın oluşumuna geçtik oralardan, yine ayın oluşumu, mevsimler şu bu derken hepsini duyduyduk ama genel tekrar oldu işte.

.canlılığın oluşumunu da hızlıca sardırdılar, bir sürü görüşten hep söyleneni, otlar çıkınca ağaçlar azaldı, maymunlar da dikeldi falan gibi bir bağlama ile geçiştirdiler. ot meselesi önemli tabi şimdi buna bir şey demiyorum ama du bakalım bir sürü görüş var böyle geçme hemen değil mi ama?

.bakterilerin demir birikintisi yapma meselesini ilk defa bu belgeselde duydum. şeker kamışının da ot olduğu ve dünya tarihini şekillendirdiğini de ilk defa burada duydum. başka da bir şey aklıma gelmiyor.

.milyar yıllardan, milyon yıllara oradan yüzbinlere ordan onbinlere ve binlere derken kesitler çok dengesiz oluyor. aradaki boş dönemleri sallayarak geçiyorlar. tabi ne olursa olsun 14 milyarı evrelere orantılayınca çok acayip rakam çıkıyor. modern çağlar 6 saniye öncesine denk geliyor dedi. o derece minik isek hala ne diye hepsi sanki bizim içinmiş gibi anlatıyorsun diye sormak isterim adama.

.ilk petrol ürününü sağlamlaştırıcı olarak kullanıyorlarmış, yanıcı sıvıyı da gereksiz madde olarak atıyorlarmış. bu da enterasan bir bilgi idi. tabi petrol manyağı ülkenin belgeselinin petrol muhabbeti de böyle olur ama son vaktine kadar değeri anlaşılmıyor bu maddenin, hepsi evrenden payımıza düşen enerji diyorlar.

.bu enerji bakış açısı da enteresan tabi şimdi, her şey ona bağlı. beyinleri beslemek ve geliştirmek dahil bununla ilgili. konuşmanın ortaya çıkması ve iletişim ağlarının ortaya çıkması meselesi de ticaret ve gelişim yine enerji üretiminin artması ile sonuçlanan bir hadise olarak anlatılıyor. 

.işlerin siyasi yönünde çok da haksız değiller ama işte kendi tarihleri. amerikanın keşfinden sonra iki düyanın kaynak paylaşımı ortasında avrupanın kalması ile geliştiğini söylüyor aradan bir tip. dünyaya hükmettiklerini anlatıyorlar böbürlene böbürlene, %80 küsürünü kontrol altına almışlar. tabi batı medeniyeti olarak ifade ediyorlar. o haritada türkiye egemenlik dışı bölgeydi yanlış görmediysem, o da entresan geldi. sömürgeleştiremediklerimizden misiniz?

.adamlar o kadar utanmaz ki hem sömürgeleştirip hem de belgeselini çekiyorlar dedim içimden, neyse araplara göndermeler. sayı sisteminin ve develerin efektifliğine göndermeler vardı yine. hani araplara dokununca bize dokunmuş kadar olmadı tabi. hem adamların olayı farklı, tek tanrılı dinlerin ortaya çıkışının imparatorluklara bağlı olması da üstünde durulması gereken bir düşünce aslında.

.neyse her meselesine kafa patlatılacak bir sürü konu ortaya attılar, kendi meşreplerince açıkladılar ve gittiler. çok da uzatmayalım, üstün körü idi. ayıp ettiler ve pek de beceremediler aslında.

.enteresan bilgilerden bir tanesini daha yazarak bitireyim, barutu insan ömrünü uzatması için maddeleri karıştıran bir çinli kimyacı abimiz bulmuş. sallamasyon bilgi midir bilmiyorum ama enteresan tabi.

--- spoiler ---