2 Şubat 2018

Coco


nerde o eski pixar'lar. yapamamışlar yine, beğenmedim ve olmamış. kafa göz ağrıtıyor. gitar çalan meksikalı çocuk filminde film müziklerini köklemek neyin kafası anlamıyorum. en azından coşkuyu tek gitarla verebilirlerdi. onun yerine macera dozu artınca basmışlar müziği. hayvan karakterleri haricinde de güzel karakteri yoktu. hikaye dokunaklı olsun demişler ama olmamış, esas tipler iyi olmamış. aile vurgusu da yersiz olmuş. son kısımda olayları çözmeleri için boş yere bir macera basmışlar, gereksiz olmuş. müzikleri de çok yetersiz geldi. zar zor kafa göz ağrıtmak zorunda kaldık. türüne göre yetersiz bir film ama inanılmaz bir puan almış. yani çok az tebessüm ettirip komedi olup bu kadar puan almayı anlamıyorum. bir tek genel düşüncesi güzeldi, şöyle ki:

--- spoiler ---

.ne kadar hatırlanırsan öldükten sonra da o kadar varsın. bu kimin, hangi ulusun düşüncesidir bilmiyorum. meksikalılar ölüler günü yaptıklarına göre onlarla ilgili olmalı. aileden yaşayan kişiler, ölülerin fotoğraflarını asıyorlar. ölüler de o gün aralarında dolaşıp özlem gideriyor.

.geride kalan seni hatırlayacak kimse yoksa, unutuluyorsun ve yok oluyorsun. tamamen yok oluyorsun. işte eh bu fikir fena değil ama tabii film bu değildi.

.bir tane velet var, müzisyen olacak çocuk belli yani ama büyük büyük babası ailesini müzik için terk ettiği için ailesinde müzik yasaklanmış, onun savaşımını veriyor işte. ilkin gitarları kırılıyor. büyük annesi çok sert kadın. kesin yasaklıyor falan filan derken bu gerçek dünyada yetenek yarışmasına katılmak isterken kırılan gitarı yüzünden gitar arıyor. tabii o ara meşhur müzisyenin sunağında gitar var, onu alırken ölüler diyarına geçiyor.

.sanki meksikada başka gitar kalmadı da neyse işte. geçişi de pek anlamıyoruz ama öyleymiş tamam diyoruz. dönüşü hızlı oluyor ama müzik yapmama koşulu ile hayır duasını alıyor, anında gitarı çalınca da pat diye geri ölüler dünyasına geliyor.

.orada da yazık unutulan bir insan evladı var. kızı da coco işte, filmin ismi. kendisi müzisyen baba, ailesini bırakmış ama esas yetenek oymuş. şimdi meşhur olan arkadaşı ile müzikal bir yolculuğa çıkmışlar. bir yerden sonra ailesine geri dönmek istemiş ama adam bunu öldürmüş. bunlar tam çocuğun dedesi sandığı kişi ile süper bir gün geçirdikten sonra hayır duasını almak istediği sırada meydana geliyor. eleman arkadan bulup geliyor. bir fotoğrafı alıp götürecek ki bunun da sunaklara fotoğrafını koysunlar da hatırlansın, muhabbete bak. başka fotoğraf yok sanki.

.işte olaylar ortaya çıkınca, çocukla büyük büyük babası adam hemen hapsediliyor. tabii aralarında bir kaynaşma, sülalenin geri kalanının oraya gelmesi kurtulmaları ve bir fotoğraf için tekrar meşhur zata gitmeleri. sadece son kısımda kadın şarkı söylesin, miguel salağına müzik yok demesin diye böyle yapıyor.

.iyi güzel derken herkes her şeyi öğreniyor. bunlar kurtuluyor. unutulan esas adama da velet yardım olarak coco ninesine koşarak gidiyor. hatırlamıyor matırlamıyor ama körün gözüne parmak gibi hatırla beni şarkısını çalmak çok sonradan aklına geliyor, çalıyor kurtuluyor. kadının alzaymırına iyi geliyor resmen, her şeyleri hatırlamaya başlıyor. unutulan esas adam unutulmuyor. müzik dolu meksikalı günleri devam ediyor. öldükten sonra da çok mutlu oluyorlar. ölüm bir son değil yani, yav hehe.

--- spoiler ---