31 Aralık 2018

Black Mirror: Bandersnatch


black mirror tuttu diye filmini kaktıralım demişler, içine netflix yedirelim iyice demişler ama olmamış. enterasan olur gibi yapıp, hepsinden biraz karıştırıp saçma sapan düz bir deli hikayesine bağlamışlar. seksenler zaten baydı, devamlı aynı temadan dizi film kaktırıyorlar, şimdi bir de bunu çıkarmışlar. esas konusuna yedirdikleri düşünceler biraz işe yarayacakken o tarafa da gitmemişler. mr. nobody vardı mesela, seçimler üzerine eğileceklerken öyle bırakmışlar. belki kendi yaptıkları oyuna da 2.5 veriyorlarsa, ancak beş eder. üstü de bizden çıkmaz dedik. müzikler yine fena değildi ama çok çarpıcı bir şey duyamadım. görüntüler, altan üstten kesik olmasını geçtim bir de eski görüntüleri yanlardan da kesmişler. hatta tekrar görüntüleri tekrar ufak bir kareye almışlar. ulan kesin komple de görmeyelim. 1080 tane pikselimiz var, hepsini kullanmak istiyoruz, bunu anlamak bu kadar zor mu?

--- spoiler ---

.oyun tasarımcısı bir genç kardeşimiz var, hafif kafadan çatlar. geçmişte tavşanı yüzünden anasının öldüğünü düşünüyor. yapılan tercihler tüm hayatımızı etkiler diyor ki bir taraftan doğru. paralel evrenler ve seçimler deyince orada durmaları lazımdı.

.pac man meselesi iyidi mesela. gerçeklik sorgusu için döşenen laflar iyidi. hükümet komplosu muhabbeti biraz bayık tabii. esas bilmem ne ruhların akışı ile tercihlerimiz belirleniyor demesiydi. tercih meselesini uzatacak gibi geldiler ama devamlı aynı görüntüyü vermekten zaten film ilerlemedi.

.bu şekilde döngü içeren filmlerin temel sıkıntısı bu, eğlenceli değilse tekrar eden zaman parçaları filmi olduğundan daha uzun hissettiriyor. bir buçuk saatlik filmi bitirene kadar canım çıktı. hep bunlardan işte.

.devamlı bir sıkıntıda, oyunu bir türlü iyi olmuyor. babası ile arası kötü. sallama bir hikaye değilse zaten tavşanı alıp anasının ölümüne o neden olmuş. bir başka taraftan kendisini kontrol eden, yemeklerine ilaç koyan biriymiş.

.devamlı kafasını kül tablası ile kırıp durdu. babasını öldürmesi şart oldu, belki babası değil bilim insanı veya yönetmen artık, her kimse...

.tamam hepsi iyi hoş da netflix muhabbeti nedir? ekrandan bir işaret istiyor, ben netflix'den seni kontrol ediyorum diyor. online oyun gibi, videolardan seçmeceli bir şeyler yapmışlar, yapılmışı da vardır ona eyvallah ama bildiğin reklam olmuyor mu bu? üstelik film bu yönde de ilerlemiyor. üstten bir netflix oyun tasarımı var ama film o tarafa  gitmiyor, kadının yazdığı oyunda da işler yoluna gitmiyor ve bilgisayara kahve dökülüyor, sanki başka bir oyunun içindeymiş gibi.

.hayat bir oyundur, tercihler sizin değildir, o halde neden katil olmuyorsunuz falan diyorlar. bu da saçma bir bakıma, delilere özgü diye filmi bağlamışlar ama eğer paralel evrenler varsa tercihler bir anlam ifade etmeyecek demek de saçma. bu kadar düz mantıkla ele almasalar iyimiş. güzel olacak bir sürü yeri, bir sürü açısı olabilecekken yapmamışlar işte.

.yardımcı oyuncu, esas usta oyun programcısının her şeyleri bilmesi de ilginç olabilirdi. o da benzer bir döngüyü yaşıyor gibi ama onu da üstünkörü geçiyorlar. nasıl biliyor? ne yapmış? çıkabilmiş mi? çıkamamış gibi gösteriyorlar ama öyle geçip gidiyor işte.

.psikiyatrist muhabbetleri de yeterince olmamış. arada aksiyon istiyorlar belki deyip de dövüş sahnesine geçmek, sonra stüdyoya olayları geçirip hepsi rüya falan demek de komik bile değil yani. zaten ipler kopunca yeni baştan başlıyor. pac man gibi, o da bundan rahatsız olmuyor nasıl olsa.

--- spoiler ---