16 Haziran 2013

And Man Created Dog


pek fazla detaylı bir bilgi yok ama yine sonuçta bir köpek belgeseli ve izlenir. belgeselin ismine de uygun olarak kurttan köpeğe geçiş hakkında daha detaylı bilgi bekliyordum haliyle, ama buna da şükür diyelim. bu arada tvde köpek belgeselleri arttı gibi görünüyor ona sevinelim ve izleyelim. 

--- spoiler ---

.hemen aklımda kalan en ilginç ve duymadığım bilgiyi paylaşayım, diğer canlılar içersinde göz teması kuran, gözlere bakıp ne istediğini anlayan tek canlıymış köpek. bu bile ne kadar özel bir canlı olduğunu anlatıyor diyelim. bir farkı var elbette...

.evcilleştirilmiş köpek 30bin küsür yıllık imiş, sanki bu konuda yeni bulgular var idi ve çok daha eski idi bundan ama şimdi araştıramadım. sonuçta uysal kurtlardan yemek karşılığı ve oksitosin destekli bir evcilleştirme süreci yaşanmış. tüm anlatılanlar bu.

.ama süreç nasıl olmuş, bu kadar türlere kurt türlerinden nasıl geçiş olmuş onu görmek isterdik. o kısım çabuk geçiyor ve bir sürü köpek türünü görüyoruz. bir başka belgeselde köpek türlerinin farklılaşmasını daha güzel anlatıyordu da ismini bulmak uzun sürer şimdi. bu kadar farklı tipte olması da genlerinin başarısı deniyor idi.

.sonuç olarak belgeselden ilk evcilleşen köpeğin tam tipini bilmiyoruz, çat diye kulaklar yatmamıştır herhalde. davranışlarını da tam bilemiyoruz, avcılık yaptırıyorlar imiş köpeğe ve iyi avcıları seçici bir şekilde çoğaltıyorlar imiş.

.zaten bu seçici çoğaltım ile her şey oldu ama bir iki cümle ile geçiyor bunlar. aynı şekilde ilk zamanlarda yemek artıklarına gelip, civardaki yavrularını koruması ile oluşan bir koruma mekanizmasının da olduğunu söylüyorlar. tabi asıl olay sürü olarak bir araya gelmek ve evcilleştirmek.

--- spoiler ---