7 Mayıs 2016

The VVitch: A New-England Folktale


filmde güneş açmıyor o derece... iç karartıyor, acayip işler oluyor. akılda kalıcı sahneleri var. müzikler falan ağır gerilimli, değişik bir şeyler yapmışlar. sonunu da tahmin edemedim ama işte komple içim karardı. amaç da buymuş herhalde. ingiliz folklorü imiş. şöyle acayip, cadılı madılı, hafif kanlı, bol isalı (baharatlı gibi oldu bu) film izlemek isteniyorsa iş görüyor. fantastik bir tarafı yok, zaten öyle de bir vaadleri yok ama hani cadı madı deyince bu beklenmesin diye dedim.

--- spoiler ---

.köylerinden kovulan aile ile başlıyoruz hikayeye, tok (davudi) sesli babamız var. liderlerine, kiliseye artık neyeyse bir asilik yapıyor. çıkıyor gidiyor köylerinden ve kendileri bir yerleşim yapıyor. ormanın ortasında, kendi kendilerine yetmeye çalışıyorlar.

.daha filmin başında abla karakteri en küçük kardeşine ce'e yaparken kaybediyor. cadının teki bebeği alıp vücut kremi yapıyor. insan hiç beklemiyor çat diye böyle bir şeyi, gençleşme şeysi miymiş neymiş? bıçağı bebek üzerinde gezdirmek ve sonraki görüntüler nedir lan? böyle folklor mü olur? 

.hayatları devam ediyor, anne karakteri kafayı yemiş ama hayatta tutunmaları da zor. ürünler kötü, yiyecek sıkıntısı var. avlanma falan zaten şaka gibi. tüfekleri komik. neyse pat diye şeytani bir tavşan çıkıyor. böyle diyince komik oldu ama adamlar tavşanla germiş yahu. hafif sarımtrak gözler, dik dik bakışlar, kocaman bir tavşan.

.baba oğlu ile bunu vurmaya çalışıyor ama beceremiyor. tuzaklarla zaten bir şey yakalayamıyorlar. evlerine dönüş zaten devamlı bir gerginlik, elli saat dua ve incil göndermeleri kaynıyor. yemekte gümüş kabını soruyor anne, baba almış tuzak için satmış falan filan.

.tüm karakterleri manyak zaten de en mal manyağı ikiz veletlerdi. keçiyle konuşmalarından şeytan muhabbeti yaptıklarında kıçımla güldüydüm ama hakkaten günah keçideymiş, bildiğin günah keçisi lan bu! günaha davet eden keçi oldu. filmin sonunda dünyayı görmek ister misin? bir elin tereyağında diğer elin balda olsun ister misin diyerek kızı cadılar meclisine aldı. değişik beklenmedik bir sondu.

.olayların gelişimi babanın yalan söylemesi, annenin buna inanmayışı ve tabii tuzak için veletkerin ormana çıkması, yine tavşanın bunları karşılaması ve sadık köpeğin ölümü şeklinde ilerliyor. tabii erkek evlatları ölüyor, cadı onu dudağından öpüyor.

.ölüm döşeğindeki sahne iyidi mesela, duaya karşılık verip ruhunu teslim ediyor. sonra anasına görünüyor. gençlik kremi olan bebek anasından emer iken birden karga annesinin memesinin ucunu koparıyor falan, böyle acayip geçişler bol.

.babaya ne oluyor? keçi tepiyor onu da... ilkin normal keçi zannedince komik oluyor ama bildiğin şeytanmış, adam bunu baltayı bırakıp dua ederek karşılıyor. bozulmuşluktan falan dem vururken tam anlamadım ama garipti işte. öyle bok yoluna gidiyor. ancak odun kırar zaten, onun altında da ölür.

.anne tüm bu olaylar karşısında kafayı yiyor, büyük kızın (cadılık ile itham edilen) boğazına sarılıyor. kız kendini korumak için annesini öldürüyor ve keçi ile anlaşma yapıp cadı oluyor. ikizlere ne oldu onu göremedik, ölseler üzülmem. evlat olsalar sevilmezler.

--- spoiler ---