8 Haziran 2014

300: Rise of an Empire


ilk filme göre kıyas edersek bence pek olmamış, izlerken sıkıldım. destansı yenilgileri üzerine saçma bir devam olmuş. bir sürü laf kalabalığı da yapılmış. yunanlılara göndermeler de çok abartı geldi, kötüyü bu kadar abartıyoruz ki kendimizi büyütelim hesabı bir yaklaşım olmuş sanki. neyse işte pek beğenmedim ama kan akım olayları pek güzeldi, her darbede sıçrıyor, izlemekten pek bıkılmaz hehe. müzikler idare ederdi, daha gazlı tozlu olabilirdi. görüntüler de aşırı animasyon tadı vardı. yani tamam kendi havası için yapmışlar da abartınca böyle oluyor demek.

--- spoiler ---

.bizim kahraman 300 spartalımızın leşleri üzerinden başlıyor film aslında, esas kötümüz tanrı kral kafasını kesiyor sakallı abimizin ama diğer taraftan yunanistan da birleşmeye falan çalışıyormuş. filmin sonuna kadar da birleşmiyorlar. vay anam ne mühim bir özellik. şaka gibiler.

.özgürlük vurgusu da çok abartı geldi, tamam kabul etmesin özgürlüğünden vazgeçmeyi ama sanırsın dünyada bir tek onlar özgür, tanrıların soyundan gelme muhabbeti, yunanlıları sadece tanrılar yenebilir muhabbeti daha say say bitmez. yunanlılara hibe etmişler herhalde bu filmi. yunan lobisi bunlar hep.

.tarihsel olarak olaylar nasıldı bilmiyorum ama ilk başta perslerin donanmayı o kadar abarttılar ki dünya birleşse yenemez ama bir baktık yunanlıların donanması da bir o kadar varmış. ulan baştan soksanıza devreye nedir bu kahramanlık zorlamaları. artık kim uydurdu ise bunları insan anlamakta zorlanıyor.

.madem bu kadar güçleri vardı ben hala 300 sparta'lının neden öldüğünü anlamadım. milleti gaza mı getirmişler? şehit mi olmuşlar nedir yani? bu muymuş gösteri? tamam hadi onun abartılısını anlayacağım da bu deniz meselelerinde abartma çok baydı beni.

.atla gemi üzerinde ateşler içersinde abimiz dalıyor, dalıyor da dalıyor. at değil mübarek şimendifer (ne demekse artık). biri yerlerin tanrısı, diğeri denizlerin tanrısı şeklinde devam etmişler işte. hadi ilkindeki abartı çok iyidi ve ulan  yenebilecekler mi? yenerlerse oha demek iyidi de bunda yenmeleri bence çok kötü oldu. devam ettirmeseler iyimiş.

.ha filmi üç dört parçada izleyebildiğim için başındaki saçmalığı da unuttum. tam böyle mitolojik bir saçmalık sanki, adam elli metre öteden gemideki pers kralını vuruyor ama adam hala kaçamıyor. keklik gibi avlanmayı bekliyor. oğlu (ki sonradan tanrı kral oluyor hehe) bunu ta uzaktan görüyor ama seslenemiyor, sanki ok saniyesinde gemiye ulaşıyor. keklik gibi durmasından vurulmasına, nişan almasını saymıyorum bile hepsi şaka gibiydi.

.doctore'yi unutmuşuz, saygılarımızı sunuyoruz kendisine, az bir süre görüldü ama özlemişiz.

--- spoiler ---