3 Mart 2015

The Theory of Everything


hawking abimizin hayatının detaylarını bilmiyordum. o yüzden ilginç oldu ama o kadar da filmlik bir olay yokmuş. yani adamın hastalığı ve hayatta kalışı meselesi ya da teorilerinin yarattığı olaylar meselesi üzerine bir film yapmamışlar. bunlar üstün körü geçilmiş yan konular olmuş. filmi hawking'in özel hayatı ve karısının üstüne yapmışlar. bu anlamda hikayeleri de pek saçmaymış. zaten türü romantik olan filmden ancak bu kadar oluyordur. esas adam iyi oynamış hakkaten, adam cidden hasta gibi görünüyordu. müzikleri hoştu ama öyle çok belirleyici bir tane melodi duyamadım. gerisi idare ederdi işte.

--- spoiler ---

.şimdi eğer kadın hayatı boyunca hawking'in yanında olsaydı o zaman ülen bu aşk hikayesinin filmi çekilir derdim ama öyle bir şey yok ortada. arkadaş kalmışlar diye film mi biter? var mı böyle bir kafa? tamam adam badireler atlatmış, yılmamış, iki sene ömrün kaldı demişler adam toruna torbaya karışmış. e bunun doğru düzgün filmini yap. yok efendim karısı ile ilkin fingirdeşmeleri, sonra hastalık, sonra yardım gerekiyor diye gidip rahip bozuntusunun tekini yanlarına almaları, e sonra ne olacağıdı?

.üstelik evliyken bariz aldatmış, çocuğun babası hakkında herkesler şüphelenmiş. hawking'in kuşu ötüyor şeklinde kendi kendilerine espiri yaptılar iyi güzel de o vakitlerde diğer rahip bozuntusu ile zaten yakınlaşmışlar. sana karşı boş değilim diyor adam, nasıl dolduysa artık.

.derken hawking abimizin sesinin kaybedildiği bir olaya geliyoruz. bir tarafta konser falan filan sırasında kendinden geçen hawking, diğer tarafta adamın çadırına yanaşan karısı, yok artık diyor insan.

.tüm bunlar yetmiyor gibi bir tane kadın yardımcı alıyorlar bu sefer hawking bununla yaklaşıyor gibi ima ediyorlar. en azıdan karısına karşı ilgisini sevgisini kaybediyor gibi, adam aldatıldığının farkında yani, kadın da ben seni sevmiştim diyor, ağlaşıyorlar ve bitiyor. böyle bitiş mi olur?

.zorluklara beraber göğüs gerdik falan filanı yok, iki sene ömrün kaldıydı falan diyor utanmadan. hani iki sene yaşasaydın yanındaydım. diğeri de yedekti işte falan demeye geliyor burası ki çok ayıp bir şey bence. bunun da filminin yapılması saçma geldi. sanki ömür boyu yanında kalacakmış, senelerce uğraşacakmış, destansı bir aşk hikayesi olacakmış gibi başlayan romantik filmimiz hayal kırıklığı yaratıyor. gerçek hayat böyledi falan filan denirse anlarım da bu film sonuçta. git adamın hastalıkla mücadelesine yoğunlaş, o kadar yamuluyor bir tane ses kesilme sahnesinde doğru düzgün doktor sahnesi görünüyor. bir de en başta omurilik sıvısı alınırken falan, olacak iş mi yani?

.teorileri desek tamamen üstün körü, her şeyin teorisi fikrini hawking ortaya atmış ise güzel de ortada bir şey yok. kara delikler için hawking radyasyonu meselesi de üstün körü. en büyük keşfi oysa, onu da geçiştirdiler. 

.yani herkes hastalığı ile mücadelesine alkış tutup, tanrı hakkındaki görüşlerini merak eden moduna dönmüş. bu adam teorik fizik için ne yapmış ülen? doğru düzgün bunu anlataydınız bari, sinir oldum öyle işte filme biraz. yine de esas oyuncu ve hastalık görüntüleri için izlenebilir tabi.

--- spoiler ---