6 Temmuz 2017

Sanctum


filmi sadece görüntüleri için izleyebilirsiniz. sanırım sadece bunun için çekmişler. özellikle 3d çekimini özenle yapmışlar. cameron yapımcısıymış, kameraları falan o vermiş herhalde. bir de derinleri kaydetmek için aletleri vardı onu da gördük biraz. hikayesi falan çok kötü, salak saçma bir baba oğul ilişkisi, karakterleri falan da çok kötü. tipler aniden kafayı yiyor, saldırıyor maldırıyor. kendilerini kaybediyor. müzikler zaten berbat. standart orkestral bir şeyler basmışlar. açıkçası görüntü haricinde pek bir şey için izlenmez ama görüntüleri hakkaten güzel, 3d'si de güzel olunca filmin içindeymişsin gibi oluyor. hele son sahnelerde veledin ayağı mıydı? bacağı mıydı? aniden kadraja girince insan yerinden hopluyor. odada bir yaratık maratık var diye bakınıyor falan. öyle işte, bunlar da böyle biline.

--- spoiler ---

.dünyanın en derin çukuruna gidiyoruz, daha önce bu çukurda belgeseller izlemiştik. paraşütle niye atlamıyorlar lan derken pat diye atladı. forever dizisinden de tanıdığımız abimizi pek bir kötü, saçma karakter yapmışlar.

.neyse esas oğlan ve babasının filmiymiş. babası hayatta kalma ve macera uzmanı. mağaralar özel ilgi alanı. mağaralarda kendini tamam hissediyormuş, arınıyormuş falan filan oluyormuş. ailesini bırakmış kendini mağaralara vermiş, böyle bir tip.

.oğlu kendisinden pek haz etmiyor. oğlu, para babası forever abimiz ve sevgilisi mekana gelmeden kaza oluyor. dalgıç ekibi en derin mağaranın yeni yerlerini keşfetmeye gidiyor. kadın dalgıcın teki çok yorulmuş ama onu zorluyor. dar bir alandan geçerken borusunu kestiriyor. derken bizim hayatta kalmalı baba bunu görüyor, dur mur derken kadın panik yapıyor. giysisinin içine su doluyor. kendi maskesinden vermek istiyor. bir o, bir bu nefes alacak ama kadın panik yapıp havayı kendine almaya çalışınca çakıyor bir tane kadına ve ölüyor. olay bu yani.

.oğlan bunu suçluyor, ortamdan gidecekler midecekler derken dışarda kıyamet kopuyor. şimdi mağaranın tepesinde kıyamet kopsa içeri o kadar su dolar mı? insan buna pek inanamıyor. koskoca dağ belki ama tüm suyun geçtiği tek bir kanal mı var sanki? her neyse tamam diyoruz devam ediyoruz.

.bunlar su yüzünden çıkış yollarından geçemiyor, kayanın teki sıkışıyor. bunlara yardıma gelen yerel bir abimiz şak diye yaralıyor. her tarafı kırılmış, hayatta kalma uzmanı baba onun acısına son veriyor.

.sonra keşfetmedikleri yerden gidelim, okyanusa akalım, suyu takip edelim kafasına geliyorlar. kadın ölen kadının termal giysisini giymeyi reddediyor. mallık bu ya işte. dar yerde hafif sıkışıyor, sonra az daha donuyor. hadi bunu atlattılar diyelim. suyun biriktiği bir alanda iniş yaparken saçını ipe doluyor, kesmeye kalkınca da ipi kesiyor ve ölüyor.

.salak saçma bir ölüş şekli, saçın derisi falan insanın midesini kaldırıyor. sevgilisi bunu suçluyor muçluyor derken, esas yardımcı elemanlardan biri vurgun yiyor. kendini ölüme terk ediyor, çok düşünceli maşallah.

.kalıyor üç kişi, forever abimiz kalan tek tüpü alıp sudan kaçıp gidiyor. baba oğul, hayatta kalma uzmanları, oralardan buralardan çıkıp  yarasa boku buluyorlar. tam dışarı ulaştılar derken ulaşamayacakları bir noktaya geliyorlar. pilleri bitiyor, tank yakıtından meşale gibi bir şeyler yapıp yollarına devam ediyorlar. japon tanklarımış, ne alakaysa artık. yer göçmüş oraya düşmüş, şekil olsun diye koymuşlar. mekan zaten harika, sahnelerin geçtiği her mekan çok acayip zaten onu demeye bile gerek yok ama içinde pek bir olay olmuyor.

.derken tüpü alıp kaçmış tiple tekrar karşılaşıyorlar. adam pişman olmuş, yemek falan veriyorlar. bunlar kendi yollarına gidecekmiş gibi yapıyorlar. abimiz birden çıldırıyor. hayatta kalma uzmanı babayı öldürüyor. sırtına kaya parçası batıyor. oğlu acısına son vermek zorunda kalıyor. bu mal da suçlulukla mı? kalan son yedek tüpü ona vermezler mi diye mi? nedir? dibini bilmediği suya dalıyor, nehirden okyanusa çıkacak yani, kafa bu. ölüyor işte mal gibi.

.oğlanın bile tüpü bitiyor, kalan hava kabarcıklarından yavaş yavaş hava eme eme çıkıyor dışarı, çıkarken de ayağını fazla uzatıyor, bizi korkutuyor. böyle de salak saçma bitiyor. en başından oğlanın kurtulacağını da bilmiştik zaten.

--- spoiler ---