13 Kasım 2017

Hubble's Cosmic Journey


bir teleskop yapmışlar, bin tane belgesel çekmişler. tamam hak ediyorlar ama sonunda diyor ki hor görülmüş amerikan başarısıdır. ilk başta niye arızalı yolladınız kardeşim? sonra arızayı çözünce mi kahraman oldunuz? yani bundan öte zaten büyük bir başarı bir de böyle milliyetçilik ayakları ile gelmeseler çok iyi olacakmış. tabii o zamanlar adamlar hangi güdü ile uzaya çıktıysa artık pek umursamıyorlar. ha yine de güzel bilgiler ve güzel görüntüler vardı. hawking'i artık çekmeyin adam kötü durumda ya da blurlaştırın yazıktır günahtır. geri kalan uzay çalışanlarına da emeklerinden dolayı teşekkürü borç biliyoruz.

--- spoiler ---

.en beğendiğim görüntüden başlayayım. bu elemanlar teleskoba son teknoloji kamera takacaklar ama bir civata çıkmıyor. çıkmıyor da çıkmıyor ülen, adam artık manuel bir aygıtla sokuyor eliyle çevirecek. kırılırsa hiç çıkarma yolu yok. pek gergin an, tutuyor çeviriyor abimiz ve çıkartıyor. allah yardım ediyor herhalde.

.de etmiyor da olabilir, nitekim ilk challenger vakası baş göstermiş. adamların fırlatımını dört yıl geciktirmiş, sonra da işte mallık üstüne mallıklar. diyorlar ki aynalar için son kontrolleri yapmadan paketlemişler. neymiş efendim zaman baskısı varmış şuymuş buymuş. e fırlatma ertelenmiş, o ara tekrar kontrol edemiyor musunuz? dört yıl diyoruz yani, vardır bir inceliği ama uzaktan bakınca çok saçma geliyor insana.

.sonra ne oluyor? uzaya fırlatıyorlar, güç bela güneş panelleri açılıyor. yine onda da hata çıkıyor ya neyse kırmadan dökmeden hallediyorlar. geliyor yeni görüntüler, aynalar çok kötü durumda olduğu fark ediliyor. tutuyorlar yeniden ekip fırlatıyorlar, sırf aynayı tamir etmek için, herhalde sıfırdan yapmak kadar para harcamışlardır. sonra iki kata mal ettikleri bir şeyden kahramanlık destanı çıkarıyorlar. külliyen çöp olsa çok komik olurdu, bunca bilgiye erişemesek de kötü olurdu ama işte kardeşim sen uzay işi yapıyorsan o son kontrolü de yapacaksın. yapsan yine hata çıksa allah derdir, nasip değildik derdik ama işte olmuyor böyle.

.neyse işte 25 yıldır çalışıyormuş, devamlı aletlerini güncelliyorlar. iyi dayandı yani. güzel de fotoğraflar göndermiş. her biri zaman pek meşhur daha önce kesin görmüşüz. sırf belgesellerde kullanım telif hakkında bellerini doğrultmuşlardır.

.ışıksız bir alanda fazladan galaksi keşfi ve tabii 13 milyar önceki galaksiler meselesi insanın aklını üzüyor. evren ışıktan daha hızlı genişlemiş de böyle ucube bir sonuç çıkmış gibi, çok garip bir hadise ya da uzaklığı falan mı yanlış hesaplıyoruz nedir? itirazım var bu sonuçlara.

--- spoiler ---