1 Ocak 2014

Wild Side of Cats

kedilerin vahşi yüzü demişler de natgeo wild sayfasındaki foto nasıl vahşi olsun? bir kaç konuda detay bilgiler var idi. hd görüntüler üzerine youtube kedi görüntülerini karıştırmış gibi olmuşlar o yüzden biraz kötü olmuş. en kötü kısmı kedi manyağı tiplerin yaptığı açıklamalar idi. köpeklere de laf ettiler orada ya çok kınadım bak şimdi. neyse öyle kedi üzerine bir belgesel idi. ilgi çekiyorsa izlenmeli, yoksa fazladan tabi.

--- spoiler ---

.kedilerin 10bin yıl önce kendilerinden gelip evcilleşmiş olduğundan bahsettiler. afrika kedileri imiş tüm kedilerin atası ve orta doğudur, yakın doğudur oralardan çıkmışlar. yerleşik toplumdur, tahıldır faredir derken bunlar takılırmış. insanlar da görüp sevmişler herhalde böyle gelişmiş olaylar.

.bıraksak sokakta, doğal hayatta yaşarlar deniyor. en büyük numarası buymuş hayvancağızların da milyon tane kedi ölüyor. hani açlıktan ölmez avlanırlar anlamına geliyor da o kadar doğru mu bilemedim. devamlı kuş mu avlayacak yani o kadar kabiliyetli mi bu hayvan?

.dışarda kuş görünce ağızlarını titretmeleri, avladığını düşünmekten kaynaklanıyor imiş. çişlerini örtmelerinin nedeni diğer yırtıcıların kokularını almaması içinmiş ama diğer tarafta işaretleme de var. ikisi biraz ters geldi bana ama öyle dediler artık. aynı şeyi mamalarının üstünü kapatma, avı kapatma ve kokusunun engelleme meselesi imiş.

.hırsız kedilerin durumu ya da avlayıp eve yiyecek getirme meselesi de tamamen içgüdüsel imiş.

.diğer ilginç meselelerden biri köpekler için de denen bu kedileri devamlı yavru kafasında tutuyor olması imiş. yalanmadır, kucakta sevmedir, genel evcillik halleri tamamen yavruluk ile ilgili imiş. ilginç tabi bu meseleler.

--- spoiler ---