26 Eylül 2014

The Purge: Anarchy


ilk filme göre olayları genişletmişler, daha akıcı yapmışlar ama ciddi saçma sapan işler oluyor haliyle. zorlama bir konu ve mesaj yedirmeye çalışınca bunun olması kaçınılmaz zaten. gerilim açısından ilk film daha başarılıydı sanki, bu daha çok kaçış hikayesi gibi olmuş. ehil bir abimiz olması film için artı, öyle karakterleri olan filmleri severim ama ne tam hünerlerini görebildik ne de tam psikolojisini anlayabildik. baştan hikayeye güzel dahil edemediler, sonrası da o yüzden o kadar iyi gelmedi. yine izlenir bir film işte, fazla beklentiye girmemek lazım. görüntüler ve müzikler de tam orta şeker kıvamda.

--- spoiler ---

.fikirlerinin neresinden başlayayım bilmiyorum. arınma karşıtı zenci abiler en saçma sapan kısmı herhalde. arınmaya inanmıyoruz diye arınma gecesi kan döküp intikam alıyorlar. zenginler görecek gününü diyorlar. hepsi para işi diyorlar ellerinde son model silahlar, aynı yolun yolcuları, aynı sistemin parçaları, komik duruma düşmüşler. bunun yerine silahlanmaya para harcayacakları yere savunmaya para harcasalar. kale gibi bir yer inşa edip kendini korumayacakları toparlasalar ve film bu kaleye savaş açan devlet ile bunlar arasında geçse çok daha mantıklı bir şey olurmuş.

.devlet eliyle arınmak nedir? yeterince insan öldürülmüyormuş da dengeyi sağlıyormuş bizim ağır silahlı abi. bunun neresi arınma mantığı? hani olay insan azaltmaksa at bir virüs ölsünler, bu neyin kafası allah aşkına? bu da hiç olmadı. kişiler arası kin meselesinden arınmaya gitmek nerde bu kafa nerde?

.esas abimizin yardım etmesi de çok manalı değildi. tamam intikam gözünü bürümüş şekilde işini halletmesi ayrı bir olay olurdu ve film olmazdı belki ama çok çabalıyordun ondan dolayı yardım ettim ne demek? özünde iyi bir insan ona da kabul ama allahın arınma gecesi yola çıkıp da yardıma muhtaç birinin olmayacağını mı sanmış yani?

.filmin sonunda adamı öldürememek nedir? şimdi öldüremeyince mi büyük oldu? öldüremediği adam onu kurtarınca mı iyi oldu? nerden yakalım bilemedim. çocuğunu öldürmüş adam öldürülebilir bence. kişisel intikam ile hareket etmek doğru değil falan filan da o noktaya gelene kadar bunun erdemine eremeyip bıçak boynunda aydınlanma yaşama olayını ben pek anlamıyorum. hep film bunlar işte.

.konuşkan evlat meselesi de biraz gerdi beni, devamlı bir şeylere konuşuyor. ilk aykırı devrimci zencileri beğeniyor, sonra gelene gidene laf çarpıyor. filmin sonuna kadar sinir oldum. ahlaklı insan olmayı ondan öğreneceğiz sanki. sonra da onaylıyor adamı falan.

.kişisel silahlanma ve kurucu atalar meselesi devamlı vurgulandı. önceden de öyleydi. adamlar kendi kültürleri sorguluyorlar belki ama diğer yandan meşrulaştırmış da oluyorlar. hele para meselesi zaten toptan komik kaçıyor. ulan zenginsiniz işte, fakir film yapımcısı mı var? zengin adam gelip fakir edebiyatı ve zengin eleştirisi yapınca sinirlerime dokunuyor.

.üstüne yetmemiş bir de arınmaya değil de paraya inanan tipler koymuşlar. baştan beri maskeli takip eden tipler bunlarmış. ulan para için bile yapıyor olsan teslim ettiğin adamları öldürüyorlar işte aynı şey değil mi?

.zenginlerin av meselesi de çok çakmaydı, öyle av mı olur? hazırladığınız platforma mum dikeyim de aydınlansın biraz yahu, neyse orada vedalaşmaları ölecekleri hissi uyandırdı bende o yüzden iyidi belki ama toplamda çok anlamsız bir iş idi.

--- spoiler ---