4 Ocak 2018

Spider


biraz ağır, biraz fazla ağır ama sonu fena değil. tam olarak neden öyle olduğunu net açıklamıyorlar. freud vasıtası ile bir çıkarım yapıyoruz ama çok net değil. velet niye böyle olmuş, baştan mı öyleymiş? annesi de mi hastaymış? buralar açıklanmıyor. neyse işte çok da girmeyelim mevzuya, şöyle psikolojik delili, ne dediği anlaşılmayan ip sever bir arkadaş izlemek isteniyorsa işe yarayabilir. ingiliz filmi sayılır, çekildiği mekanları daha önce gördüydüm. artık hep aynı yerlerde çekiyorlar demek. romandan uyarlamaymiş. adamın anlaşılmayan konuşmaları güzeldi aslında, müzikleri de yeterli gelmedi bana.

--- spoiler ---

.akıl hastası bir eleman trenden iniyor, kendisini kontrollü bir eve aktarmışlar. nasıl bir evse artık akıl hastanesinden sonraki aşama gibi. başında bir tane hemşire gibi bir şey duruyor. ev dediğin de otel gibi ama biraz kafadan çatlak insanlar yaşıyor. gözlem altında tutuyorlar sanki. durum bu.

.bizim esas adamın geçmişi ile ilgili sıkıntıları var, geçmişi tekrar yazıyor ve not alıyor. aldığı notlar da zaten uzaylı alfabesi gibi, enterasan yani.

.küçüklüğünden başlıyor mevzular, eskiyi görüyoruz ama adamı da aynı anda görüyoruz. anı çekimleri o yüzden ilkin ilginç sonra biraz bayık oluyor.

.filmin en ilginç kısmı bir yere kadar meyhanedeki orospu ile annesinin aynı kadın olduğunu anlayamamamız. nasıl bir makyaj nasıl bir konuşma değişimi yaptılarsa helal olsun, sonra oha hakkatten diyor insan.

.velet bir yerden sonra anasıyla olan irtibatını koparmış mı? babasını ağır kıskanmış mı? annesini orospu olarak görmüş, gerçek annesini öldürdüklerini düşünmüş ve yeni gelen kadını uzaktan iple gazı açarak öldürmüş. sonra da akıl hastanesine yatırmışlar. gizemin çözümü böyle, ilginç aslında.

.tabii çocuğun bu durumunu gören baba neden bir yardım almamış? o dönemlerde öyle şeyler yok muymuş? oğlan annemi öldürdünüz, katiller diyor. kadın ses etmiyor, adam öyle deme o senin annen falan diyor. böyle bir acayiplik yani.

.muhtemelen kocası ile kavga ettikten sonra çocuğun algısı böyle şekillendi. bir de meyhanedeki orospu memesini velede göstermişti, annesi belki en başından beri orospuydu da kaldıramadı olayları. bu da bir ihtimal tabii.

.neyse işte sonra kaldığı yerdeki hemşireyi de orospu gibi görüyor. anahtarları çalıp tam çekiçle başını ezecekken durumları hatırlıyor, kadın da uyanıyor ve sen ne yaptın diyor. sonra tekrar akıl hastanesine götürüyorlar ve film bitiyor.

--- spoiler ---